Čigav bo Tuš, ko ne bo več slovenski?

Med ponudniki za Tuš neuradno le skladi, nobenega stratega.

Objavljeno
29. marec 2017 17.05
TUŠ supermarket, 4.2.2016, Maribor [TUŠ]
Katja Svenšek, Novica Mihajlović
Katja Svenšek, Novica Mihajlović

Ljubljana – Sredi marca se je iztekel že podaljšan rok, do katerega so bile banke upnice družbe Tuš še pripravljene čakati na ponudbe za odkup terjatev do trgovca. »Ponudbe, ki bi jo banke lahko sprejele, ta trenutek ni na mizi,« nam je dejal eden od sogovornikov, ki je želel ostati neimenovan. Ob tem je poudaril, da banke sicer niso enotnega mnenja.

Razpleta pri načrtovani prodaji terjatev bank do Tuša si ne upa napovedati nihče, vse pa kaže, da ta zaenkrat še ni tako zelo blizu. In to kljub temu, da naj bi bila po nekaterih informacijah pogajanja dejansko že pred zaključkom, na mizi pa le še iskanje dokončnega soglasja o diskontu, ki ga kupci zahtevajo in ga bodo banke prisiljene sprejeti. Nekateri naši sogovorniki iz vrst upnikov oziroma bank (med upnicami Tuša so domala vse banke, ki delujejo v Sloveniji) pa prav zaradi navedenih zahtev potencialnih kupcev po diskontih ocenjujejo, da do prodaje ne bo prišlo. Da so zahtevani diskonti previsoki, da bi bile banke nanje pripravljene pristati, nam je dejalo več sogovornikov.

Čimprej ven tudi zaradi Agrokorja

A stališča bank so različna, odvisna pa predvsem od tega, kakšna imajo zavarovanja za svoje terjatve. To nam je potrdil tudi drug sogovornik iz vrst upnikov, ki pa na drugi strani pogajanj o prodaji terjatev do Tuša ta trenutek še ne bi odpisal. »Lahko se obrne tako ali drugače. Ni ga junaka, ki bi lahko napovedal razplet,« je dejal in pojasnil, da se nekatere banke zanašajo na zavarovanja, druge pa želijo zgodbo zaključiti čim prej in ne glede na diskonte, na katere bodo morale pri tem pristati. »Tudi v luči dogajanja okoli Agrokorja,« je dodal.

V Novi Ljubljanski banki (NLB), ki vodi postopek prodaje, informacij ne dajejo, saj, kot pravijo, poslovnih odnosov s komitenti ne komentirajo. Konzorcij bank je, spomnimo, v začetku februarja podaljšal rok za zbiranje ponudb, po neuradnih podatkih na prošnjo potencialnih kupcev. Zanimanje naj bi takrat izrazili trije potencialni kupci, koliko ponudb je do izteka podaljšanega roka dejansko prispelo, pa ni znano. Naprodaj naj bi bilo od 250 do 300 milijonov evrov terjtev, a, kot navedeno, banke niso enotne.

Večini med njimi pa naj bi bilo skupno to, da so izgubile zaupanje v prvega moža družbe Mirka Tuša. Ta se, kot zatrjujejo naši viri, ne želi umakniti s položaja, a hkrati mu priznavajo, da dejansko vse poganja, se pogaja, obvladuje dobavitelje ... Upniki naj bi mu na drugi strani zamerili predvsem to, da ne spremeni poslovnega modela družbe in tako poskrbi za izboljšanje razmer. »V tem primeru se morda tudi bankam ne bi tako zelo mudilo in bi bile pripravljene počakati,« dodaja eden od sogovornikov.

Munjiza: Sklad bi bil najboljša rešitev

»Gre za igro živcev. Morebitni kupci so dejansko samo investicijski skladi, ker tekmeci v dejavnosti niso zmožni prevzeti Tuševega posla, bodisi zaradi skupnega obsega pri prodaji hrane na drobno ali zaradi previsokih pričakovanj bank,« o trenutnem dogajanju pri prodaji terjatev do Tuša pravi Drago Munjiza, nekdanji predsednik uprave Konzuma, ki danes dela kot svetovalec mednarodnih finančnih skladov za področje trgovine na območju jugovzhodne Evrope.

Po njegovi oceni sta iz trgovinske panoge najbolj ustrezna kandidata za vstop v Tuš bodisi srbski mogotec Miroslav Mišković ali Tropic iz Banja luke. Tretji možni kupec iz panoge bi lahko bil Spar, najboljša rešitev za Tuš pa bi bil po Munjizovi oceni dejansko vstop investicijskega sklada, ki bi v podjetje pripeljal sveži kapital, družbo konsolidiral in kasneje našel kupca za konsolidirano družbo. »Tuš v tem trenutku nima nobene vrednosti, razen premoženja, ki je zastavljeno, in dobrega imena Tuša. To bi lahko bilo idealno izhodišče za srbske podjetnike za vstop na slovenski trg. Pričakujem, da se bo ta premik zgodil najkasneje čez dve leti,« ocenjuje sogovornik.