Cinkarna Celje: razkrivamo načrt obrambe pred prevzemom

Takojšen začetek »operacije« je nujen: gre za obrambo pred morebitnim prevzemom po prenizki ceni.

Objavljeno
30. november 2017 20.34
Cinkarna. V Celju 9.2.2015
Suzana Kos
Suzana Kos
Ljubljana – Takojšen začetek »operacije« je nujen, piše v dokumentih, ki smo jih pridobili v uredništvu. Mudi se zaradi več razlogov – gre za obrambo pred morebitnim prevzemom po prenizki ceni in konsolidacijo lastništva. Z odkupom lastnih delnic pod ceno naj bi se hkrati povečala vrednost premoženja preostalih delničarjev.

Cinkarna Celje bo imela konec leta po ocenah okoli 45 milijonov evrov sredstev na računu. Visoki finančni presežki na računu in trenutno rekordno poslovanje družbe omogočajo po mnenju skupine delničarjev izvedbo obrambnega načrta pred morebitnim prevzemom. Približno polovico sredstev Cinkarne, natančneje do 19 milijonov evrov, bi v skladu z njihovim predlogom porabili za nakup lastnih delnic, ki so na Ljubljanski borzi močno podcenjene, osem milijonov pa bi dali za dividende, preostanek pa pustili družbi. Podpise za sklic skupščine zbirajo po naših informacijah še danes. Predsednik uprave Cinkarne Tomaž Benčina se naši prošnji za komentar včeraj ni odzval.

Zakaj je treba skupščino sklicati takoj

V gradivu, ki smo ga pridobili, je posebej poudarjeno, da je treba skupščino sklicati takoj. Za to navajajo več razlogov. Delnica je na borzi močno podcenjena. Včeraj je kotirala pri okoli 195 evrov, po notranjih ocenah pa je dejansko vredna med 270 in 290 evrov pri desetodstotnem zahtevanem donosu. Po kazalnikih primerljivih tržnih podjetij je mediana ocene vrednosti celo pri 460 evrih za delnico. Hkrati obstajajo večji delničarji, ki bi želeli delnice prodati na trgu, pa jih ne morejo. Med razlogi za predlagano transakcijo je tudi ocena, da je odkup delnic pod njihovo ocenjeno notranjo vrednostjo koristen za preostale delničarje, in dejstvo, da bi s tem preprečili morebitni prevzem po sedanjih tržnih cenah, ki so bistveno prenizke.

Zakaj bi načrt delničarji podprli

Odkup delnic pod ocenjeno notranjo vrednostjo je finančno koristen za preostale delničarje, ki delnic ne bi prodali, tudi zato, piše v gradivu, ker bi lahko bili deležni višje dividende že za leto 2017. Izračunan je tudi učinek na notranjo oceno vrednosti delnice, ki bi po povečanju nakupa lastnih delnic lahko dosegel celo 60 evrov.Cinkarna Celje bo imela konec leta po ocenah okoli 45 milijonov evrov sredstev na računu. Foto: Mavric Pivk/Delo

In kdo bi najverjetneje najhitreje prodal svoj delež? Med prodajalci se omenjata predvsem Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Abanka, ki nista dolgoročni lastnici, saj sta delež pridobili kot finančni upnici in iščeta čim bolj optimalen izhod iz lastniške strukture Cinkarne. Družba bi sicer lastne delnice pridobivala z namenom umika delnic z določbami o zmanjšanju osnovnega kapitala. Predlagatelji skupščine imajo dovolj visok delež za sklic, za potrditev sklepa o opisani finančni operaciji pa ne. Za to bo potrebno soglasje države. Največja, več kot petinska lastnica Cinkarne je Modra zavarovalnica, ki jo vodi Borut Jamnik in je tudi prvi nadzornik Cinkarne. Ta se o predlogih včeraj za Delo ni izrekel.

Poskus prodaje doslej neuspešen

Cinkarno so v zadnjem času neuspešno prodajali že dvakrat, prvič je bila prodaja ustavljena leta 2015, drugič pa letos poleti, ko konzorciju prodajalcev, ki so lastniki četrtine družbe, ni uspelo pridobiti ustreznih ponudb. Ker DUTB, ki je z dobrimi 14-odstotnim deležem druga največja lastnica, zaradi visokega deleža in hkrati nizke likvidnosti delnice na trgu te ne more prodati brez resnega vpliva na ceno vrednostnega papirja, je prav slaba banka ocenjena kot najresnejša potencialna prodajalka deleža za sklad lastnih delnic. Obstaja velika verjetnost, še piše v predlogu, da lahko Cinkarna odkupi do 15 odstotkov delnic. Pooblastilo upravi za izvedbo posla naj bi predvidoma veljalo leto in pol, čeprav naj bi z odkupi začeli takoj, saj je ob nižji odkupni ceni delnic donos za preostale delničarje višji.