Cinkarna deli dobiček

Nadzornika Janšo zamenjali s Skokom, v novem poskusu naprodaj tretjina donosne tovarne.

Objavljeno
07. junij 2017 14.43
Brane Piano
Brane Piano
Celje Dobro tretjino lanskega bilančnega dobička Cinkarne Celje v višini 7,4 milijona evrov, namenjenih delničarjem, si bodo na predlog uprave in po odločitvi skupščine razdelili državni Modra zavarovalnica v lasti Kapitalske družbe, DUTB in SDH, drugo pa manjši vlagatelji. Ti so letos skupaj z DUTB ponovno začeli priprave na prodajo svojih deležev.

Skupščina Cinkarne je potrdila predlog nadzornega sveta, ki ga vodi Borut Jamnik z Modre zavarovalnice, ter uprave pod vodstvom Tomaža Benčine in je upravi za leto 2016 podelila razrešnico. Cinkarna, ki je lani ukinila nekatere programe, je zaradi konjukture na svetovnem trgu pigmenta titanovega dioksida sicer lani imela 9,8 milijona evrov čistega dobička.

Za letos v Cinkarni zaradi izboljševanja mednarodnih gospodarskih razmer in ugodnih trendov v industriji napovedujejo deset milijonov evrov čistega dobička kljub temu, da predvsem za morebitne okoljske stroške ohranjajo 20,3 milijona evrov rezervacij ter letos nadaljuje investicije v sanacijo odlagališč nevarnih odpadkov Bukovžlak in Za travnikom.

Po tem, ko je zaradi okoljskih podatkov o tem, da je sedanje območje Cinkarne zgrajeno na starih industrijskih odpadkih prodajni konzorcij lastnikov 71 odstotkov delnic Cinkarne leta 2015 ustavil prodajni postopek, je tega letos nadomestil nov dogovor za prodajo, in sicer Alta Skladov, KD Skladov in Primorskih skladov, h kateremu je pristopila tudi DUTB skupaj imajo v lasti 34 odstotkov delnic.

Spremembe med nadzorniki

Že lani je po odhodu iz SDH iz nadzornega sveta Cinkarne izstopil Matej Runjak in ga je na podpredsedniškem mestu zamenjala Urška Podpečan. Ta teden se je med nadzorniki zgofila še ena sprememba. Skupščina je potrdila predlog, po katerem ob izteku mandata za člana nadzornega sveta niso ponovno imenovali Matjaža Janše iz vplivnega kroga SDS, temveč so na njegovo mesto imenovali Aleša Skoka.

Glede na to, da so državni deleži v Cinkarni od leta 2013 na vladnem seznamu za prodajo, je pomenljivo, da je med na skupščini predstavljenimi referencami Skoka navedeno tudi, da je sodeloval pri »uspešno izvedenih prevzemih šestih družb v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in Ukrajini«. Skok je bil zaposlen tudi v Heliosu.