Črnogorci preiskujejo, Slovenci ne

Črnogorska policija je izdala nalog za aretacijo Črta Mesariča, nekdanjega predstavnika NLB v tej državi.

Objavljeno
21. april 2017 16.13
Suzana Kos
Suzana Kos

Policija je izdala nalog za aretacijo Črta Mesariča, nekdanjega predstavnika NLB v tej državi, so poročali črnogorski mediji. Mesarič je presenečen. Ne slovenski in ne črnogorski preiskovalci ga zaradi domnevno spornih poslov hčerinske banke NLB niso kontaktirali, pravi.

»Pričakujem, da me bo odvetnik, ki sem ga najel v Črni gori, v začetku prihodnjega tedna obvestil, za kaj sploh gre. Sam o preiskavi ne vem prav nič, v medijih sem prebral, češ da sem jaz celo partner nekega človeka, ki je v zaporu že od leta 2015,« pravi Črt Mesarič, nekoč eden najpomembnejših bančnikov pri nas.

Po poročanju črnogorskih medijev je Mesarič skupaj s podjetnikom Nebojšo Boškovićem, ki so ga aretirali leta 2015, domnevno celo vodja kriminalne združbe. Črnogorski policisti so aretirali dvanajst ljudi in izdali nalog za privedbo še treh osumljencev, osumljenih kaznivih dejanj zlorabe položaja, s katerimi so si domnevno pridobili več milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Ve le za drugo preiskavo

Mesarič dodaja, da ga zadeva še bolj čudi, ker je bil v zadnjem času v Črni gori večkrat tako na policiji kot na tožilstvu zaradi druge preiskave in da mu ni nihče niti namignil, da je osumljen poslovnih nepravilnosti.

Spomnimo, gre za človeka, ki je bil v preteklosti med drugim tudi predsednik uprave druge največje banke v državi, NKBM, svojo profesionalno pot pa je končal v Montenegrobanki v Črni gori. Hčerinsko banko NLB je vodil od 2005 do 2011.

Mesarič pravi, da je seznanjen le s preiskavo lanske kraje sefa iz njegovega apartmaja v Črni gori, ko so mu odnesli 100.000 evrov gotovine in nekaj drugih dragocenih predmetov, od nakita do ure s posvetilom nekdanjega prvega moža Črne gore Mila Đukanovića, ta mu jo je menda podaril za zasluge za državo. Pozneje so se pojavila ugibanja, so pisali nekateri mediji, ali gotovina res izvira iz odpravnine, ki naj bi jo dobil Mesarič.

Kaj preiskujejo Črnogorci ...

Policijska akcija v Črni gori je bila sicer rezultat večmesečne preiskave o garanciji, ki jo je Đukanovićeva vlada leta 2010 dala zasebnemu podjetju Melagonija - Primorka. Preiskava se je dejansko začela, ko je upokojenec in predstavnik nekdanjih zaposlenih v Primorki prišel do dokumenta, ki dokazuje, da niti cent kredita omenjenemu zasebnemu podjetju ni bil porabljen za modernizacijo tovarne iz Bara, pač pa za vračanje dolgov drugih družb, povezanih z lastnikom Primorke Boškovičem.

Porabe sredstev, za katero je jamčila država, na črnogorskem finančnem ministrstvu niso nadzorovali. Izginilo je menda štiri milijone evrov, kredit hčerinske banke NLB pa je bil vreden 14 milijonov evrov. Primorka zdaj ne dela več, 70 zaposlenih je ostalo brez dela. Vprašanje, ki se je porajalo ob tem poslu, pa je, kako je lahko ciprska družba Melgonija Holdings Limited, ki je bila formalni lastnik Primorke, z ustanovitvenim kapitalom 15.000 evrov, pridobila tolikšno zaupanje vlade, da je odobrila jamstvo v višini več milijonov evrov.

... in česa (še) ne slovenski organi

Slovenska policija nima podatka, da bi bil Črt Mesarič iskan, iz Podgorice pa odgovorov na naša vprašanja nismo dobili. Mesarič je sicer Montenegrobank vodil v času, ko se je ob črnogorski obali na veliko gradilo. Med nepremičninskimi projekti so bili zlasti zanimivi hoteli, mnoge je kreditirala tudi NLB. Za nekaterimi projekti so se po pisanju medijev skrivali vplivni posamezniki, marsikatera investicija pa je na koncu nasedla in ni bila končana. Banki so tako ostale terjatve in izgube.

V preteklosti se je govorilo, da so bili nekateri posli za banko celo škodljivi in da je denar domnevno odtekal tudi na nekatere zasebne račune. »Glede teh domnevnih škodljivih poslov me ni kontaktiral nihče od slovenskih preiskovalnih organov,« je kratek Mesarič, ki ga menda sumijo, da je zaradi dobrih zvez v črnogorski politiki posredoval, da je vlada Mila Đukanovića garancijo dala, posel pa je nato financirala NLB, kjer o konkretnih poslih ne govorijo.

Neuradno pa smo izvedeli, da skladno z notranjimi akti banke spornega kredita Mesarić sam ni mogel odobriti, saj je imel po naših informacijah pooblastila za samostojno odločanje za zneske, nižje od milijona evrov, o vseh večjih poslih oziroma tveganjih pa se je presojalo v Ljubljani. V krogih blizu banke pa je slišati tudi, da je Mesarič v Črni gori »posebno rad posloval z določenimi posamezniki«. V času odobritve spornega posojila črnogorskemu zasebnemu podjetju je NLB vodil Božo Jašovič.