Črnomaljski Secop čez poletje še ob približno 70 zaposlenih

Likvidacijski postopek bodo končali, ko bodo preselili vse proizvodne procese in končali postopke za zaprtje podjetja, predvidoma do 2016.

Objavljeno
30. september 2014 16.24
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Črnomelj − V črnomaljski družbi Secop Kompresorji, ki je od začetka leta v likvidaciji, njeno proizvodnjo pa selijo na Slovaško, so čez poletje odpustili približno 70 zaposlenih. V skladu s programom razreševanja presežnih delavcev jih bodo do konca leta postopoma odpustili še približno 50, leto pa nameravajo končati s preostankom približno 50 zaposlenih, piše STA.

V Secopu Kompresorji so za STA povedali, da se število odpuščenih − odpuščanje prilagajajo naročilom in ritmu selitve − nekoliko razlikuje od prvotnega programa razreševanja presežnih delavcev.

Iz Secopa so ob spomladanskem odpuščanju sporočili, da glede poplačila upnikov in delavcev ne pričakujejo težav, v skladu z dogovorom s sindikatom pa bodo izplačane odpravnine višje od sedanjih zakonsko določenih. Po sporazumu, ki ga je sindikat sklenil z vodstvom družbe, bodo odpuščenim izplačali tudi dogovorjene dodatke, so pojasnili.

Likvidacijski postopek bodo končali, ko bodo preselili vse proizvodne procese in končali vse postopke za zaprtje podjetja, predvidoma do leta 2016, so danes še potrdili v Secopu.

Družba Secop Kompresorji je nasledila proizvodnjo podjetja Danfoss Compressors, ki je leta 2010 v Črnomlju zaposlovalo 1100 ljudi. Nemški finančni holding Aurelius, ki je leta 2010 prevzel vse poslovne dejavnosti podjetja Danfoss Household Compressors v Nemčiji, na Kitajskem, Slovaškem in v Sloveniji, pa je družbo preimenoval v Secop.

V Secopu so nato aprila 2011 napovedali, da nameravajo nemški lastniki odpustiti približno 650 delavcev in njegovo proizvodnjo postopoma preseliti na Slovaško, po pogajanjih s sindikatom pa so se dogovorili, da bodo odpustili 440 delavcev.

Prestrukturiranje podjetja so končali predlanskim in takrat napovedali, da bodo proizvodnjo v Sloveniji nadaljevali s približno 500 zaposlenimi. Iskali so tudi strateške partnerje, zaradi prenosa pretežnega dela svoje proizvodnje v povezano podjetje v slovaške Zlate Moravice pa so se njegovi lastniki konec lanskega leta odločili za likvidacijo črnomaljskega Secopa.