Darko Gorjup na čelo Mariborske livarne

Dosedanji predsednik uprave Dušan Goršek je odstopil iz osebnih razlogov. Gorjup položaj prevzame 5. januarja.

Objavljeno
24. december 2015 17.30
lvi*podpis pogodbe
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Maribor - Mariborska livarna Maribor (MLM) bo po dveh letih spet dobila novo vodstvo. Kot je za STA pojasnila predsednica nadzornega sveta MLM Cvetka Žirovnik, je dosedanji predsednik uprave Dušan Goršek odstopil iz osebnih razlogov, nadzorniki pa so na njegovo mesto že imenovali dosedanjega člana uprave Darka Gorjupa, ki bo položaj prevzel 5. januarja.

Gorjup in Goršek bosta tako zamenjala svoja položaja, saj dosedanji prvi mož družbe, ki je leta 2014 uspešno izpeljala postopek prisilne poravnave, v MLM ostaja tudi v prihodnje kot član uprave. Da je odstopil, je danes sicer poročal Večer.

Kot je še povedala Žirovnikova, je nadzorni svet na sredini seji sprejel tudi poslovni načrt za leto 2016, ki je po njenem zelo ambiciozno zastavljen, vendar uresničljiv.

Na državni pomoči

Nekoč največje industrijsko podjetje v Mariboru je s prenosom terjatev konzorcija državnih bank pristalo v skoraj 100-odstotni lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Vlada jim je poleti odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatve, ki izvira iz unovčenega državnega poroštva za posojilo, v kapitalski delež.

Podjetje, ki je sicer še vedno sredi strateškega prestrukturiranja, ta pa temelji na specializaciji za sodelovanje z avtomobilskimi proizvajalci in drugimi kupci, ki potrebujejo zahtevnejše livarske sestavne dele, sicer tudi letos ne izpolnjuje načrtov.

V zadnjih teh mesecih 1,5 milijona evrov izgube

Iz poročil uprave o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja na spletni strani Ajpesa je sicer razvidno, da je MLM v prvih devetih mesecih letos ustvarila 30,8 milijona evrov prihodkov, kar je za 5,6 milijona evrov manj od tistega, kar so načrtovali. Samo v zadnji treh mesecih so pridelali skoraj 1,5 milijona evrov izgube, čeprav so načrtovali skoraj pol milijona evrov dobička, negativno pa je bilo tudi prvo poletje.