Davčne informacije v Brandenburgu tudi v slovenščini

Nemčija: število slovenskih in poljskih podjetij je v davčnih uradih v Oranienburgu in Cottbusu močno naraslo.

Objavljeno
10. oktober 2014 18.26
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Potsdam - Davčna urada v nemških mestih Oranienburg in Cottbus, ki sta pristojna za obdavčitev slovenskih in poljskih podjetij na ravni celotne nemške zvezne dežele Brandenburg, odslej uporabnikom informacije nudita tudi v slovenskem in poljskem jeziku, so danes sporočili z ministrstva za finance te zvezne dežele.

Oba davčna urada sta med drugim na področju celotne zvezne dežele pristojna za obdavčitev prometa podjetnikov iz Poljske in Slovenije ter za obdavčitev dobička poljskih in slovenskih gradbenih podjetij in njihovih zaposlenih, piše STA.

»Za nas je pomembno, da tujim podjetjem ponudimo kar se da obsežno, razumljivo in uporabnikom prijazno pomoč,« je danes v Postdamu državna sekretarka Daniela Trochowski.

Cilj je tudi pospešiti postopke obdavčenja. »Številni telefonski klici bodo tako odveč. Sodelavke in sodelavci v davčnih uradih se bodo tako lahko bolj posvetili dejanskemu postopku odmere davka,« je dodala.

Število primerov odmere davka je v obeh davčnih uradih v zadnjih letih močno naraslo. V praksi je bila doslej težava, kako poljskim in slovenskim davčnim zavezancem podati potrebne informacije o pristojnem davčnem uradu ter o proceduri obdavčitve. Nove spletne strani poleg pomembnih informacij v poljskem in slovenskem jeziku vsebujejo tudi povezave do zadevnih obrazcev, navodil in zakonskih predpisov, so še sporočili.