Delavcem Seawaya plače z zamudo

Plače zamujajo zaradi slabega denarnega toka. Jakopin: V Sloveniji bančni sistem ne deluje.

Objavljeno
29. september 2014 19.53
Seawayev čoln v Kopru 24.avgusta 2013
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Zgoša – Delavci iz Seawaya opozarjajo, da plače v zadnjih mesecih prejemajo z zamudo, za pretekli mesec pa je sploh še niso prejeli. Danes se bodo zaskrbljeni delavci sestali z vodstvom podjetja, saj jih po selitvi dela dejavnosti v Puconce skrbi tudi za delovna mesta na Zgoši.

Japec Jakopin, ustanovitelj in solastnik Seawaya, iz katerega sta nastali podjetji Seaway Design (razvoj) in Seaway Yachts (proizvodnja), pravi, da so skrbi delavcev odveč: »Zaradi selitve v Puconce nihče ne bo ostal brez dela.« Plače v podjetju Seaway Design so prejeli v petek, ta teden naj bi jih prejeli še v podjetju Seaway Yachts, je povedal Jakopin. V Seawayu imajo težave s slabim denarnim tokom, zaradi česar se izplačilo plač včasih za nekaj dni zamakne.

Delavci, ki se z imeni nočejo izpostavljati, pravijo, da zaradi likvidnostnih težav Seawayu dobavitelji ne dobavljajo več naročenega blaga in zato na delo nekateri čakajo doma, navedb pa nam včeraj ni uspelo preveriti. Jakopin pravi, da so razmere na svetovnih trgih plovil zahtevne, obenem pa dodaja, da so zlasti v programu prodaje jadrnic letos zaznali nekaj rasti. Kljub temu morajo razmišljati o novih produktih, kakršni so kompozitni materiali, ki jih bodo za potrebe industrijskih podjetij izdelovali v novem, 30 milijonov evrov vrednem centru v Puconcih. Center naj bi zagnali kmalu, saj so za nov objekt že opravili tehnični pregled.

Seaway se ob velikih investicijah srečuje tudi s problemom financiranja, saj, kot je za STA dejal Jakopin, »v Sloveniji bančni sistem ne deluje, gospodarstvo, v katerem upada financiranje, pa ne more rasti«.

Japec Jakopin razmišlja tudi o možnostih povezovanja sorodnih podjetij in iskanja sinergijskih učinkov. Z Elanom, ki ima znanje in blagovno znamko, bi (ne glede na lastnika) lahko sodelovali na področju skupne nabave ali prodaje, razmišlja Jakopin in še opozarja, da »zdaj v Sloveniji vsi vedo, da je treba sodelovati«.

KD Group, ki je skoraj polovični lastnik Seawaya, svoj lastniški delež prodaja, in kot je dejal Jakopin, išče izhodišča za boljšo prodajo. Informacije o zamudah pri izplačilu plač in s tem povezanim nezadovoljstvom delavcev pa za podjetje ni dobro, je še dejal Jakopin.

V proizvodnem podjetju Seaway Yachts, ki na Zgoši zaposluje okoli sto delavcev, so lani ustvarili 23 milijonov evrov prihodkov in en milijon evrov dobička, v razvojnem podjetju Seaway Design pa 11,5 milijona evrov prihodkov in 78.000 evrov dobička.