Delavci Kraškega zidarja do drugega dela terjatev

Sindikalist Volf: »Delavci bodo ponovno dobili le drobtine.«

Objavljeno
09. oktober 2013 12.55
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Sežana - Do konca tedna bodo delavci Kraškega zidarja v stečaju dobili poplačan drugi del terjatev iz stečajne mase, je za STA povedal izvršni sekretar KS 90 Damjan Volf. Terjatve so nastale med 21. junijem in 14. avgustom 2012, ko je bila družba v prisilni poravnavi. Do konca leta naj bi poplačali ostale terjatve delavcev, nastale zaradi stečaja podjetja.

Prvi del poplačil, vreden skoraj milijon evrov, je stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup delavcem izplačala sredi julija letos. Drugo izplačilo terjatev naj bi bilo v podobni višini.

Kot je povedala Goriupova, je denar za poplačilo delavcev pridobila z dražbami premičnega premoženja Kraškega zidarja, deloma iz unovčenih terjatev, prihodka od najemnin in dela kamnoloma.

V stečaju Kraškega zidarja je stečajna upraviteljica priznala dobrih 176 milijonov evrov terjatev, od tega so delavci prijavili tri milijone večinoma prednostnih terjatev.

»Delavci bodo spet dobili drobtine«

Volf je ob tem opozoril, da se jim ne zdi pravično, da se vodstveni kader v stečajih obravnava po istih kriterijih kot delavci in da »se spet dogaja že mnogokrat videno, da bo deset vodilnih v Kraškem zidarju, od katerih so mnogi delali še za stečajno upraviteljico, z naslova terjatev iz prisilne poravnave dobilo skupaj s julijskim že izplačanim izplačilom čez 100.000 evrov, medtem ko bodo delavci že spet dobili drobtine«.

Kraški zidar je zaradi insolventnosti s sklepom Okrožnega sodišča v Kopru 21. junija lani začel s prisilno poravnavo, za prisilno upraviteljico je bila imenovana Simona Goriup. Podjetje je bilo tedaj dolžno zaposlenim razliko od minimalne pa do polne plače vse od meseca februarja naprej ter štiri petine regresa za leto 2011.

V času prisilne poravnave so nastajale nove terjatve delavcev Kraškega zidarja vse do začetka stečaja 14. avgusta, saj so delavci v tem obdobju dobili le minimalno plače za mesec junij.

Od začetka stečajnega postopka se je izvršni odbor sindikata Kraški zidar OSO-KS 90 ob vsakem pomembnem vprašanju glede postopka stečaja srečal na delovnih sestankih z stečajno upraviteljico. Tako mu je uspelo, da je 320 delavcev julija letos dobilo prvo polovico sredstev z naslova terjatev iz prisilne poravnave, v tem tednu pa bodo dobili še preostalo polovico terjatev s tega naslova.