Delavci Nafte Petrochema brez socialnega sporazuma

Če do jutri ne bo ponudbe, bodo s ponedeljkom prekinili delo za zavod za blagovne rezerve in potegnili še nekatere poteze.

Objavljeno
04. september 2014 18.31
tre-STAVKA V NAFTA PETROCHEM
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Lendava − Stavkajoči delavci Nafte Petrochem danes niso dobili niti v sredo zahtevanega novega socialnega sporazuma niti kakršnega koli pojasnila vodstva oziroma lastnika, Slovenskega državnega holdinga (SDH). Zdaj čakajo na petek, ki so ga določili kot zadnji dan za pozitivni premik.

Če do petka ne bo ponudbe, bodo s ponedeljkom prekinili delo za zavod za blagovne rezerve in potem potegnili še nekatere poteze, je za STA povedal predsednik stavkovnega odbora Ladislav Šabjan, več pa ni hotel razkriti.

»Če ne morejo rešiti podjetja, naj povejo in potem naj predlagajo stečaj, ker delavci že peti teden stavkamo. Kot Slovenec in kot davkoplačevalec pa moram opozoriti na problem v tej državi, da se zakonsko ščiti nezakonitost, in to je treba prekiniti,« je dejal Šabjan.

Prav tako Šabjan ne razume SDH. Če nekdo premišljuje, da bi rešil podjetje, potem ne more biti problem, če zahtevamo zamenjavo poslovodstva, ker oni kršijo zakone in smo zaradi njih v takšnem stanju, je zatrdil.

»Delavci za to nismo krivi, mi smo svoje delo pošteno opravili in za to nismo dobili plače, zato naj tisti, ki kršijo zakon, za to odgovarjajo,« je dodal prvi sindikalist Nafte Petrochem.

Stavkajoči so na sredinem pogovoru s prokuristko družbe Nafta Petreochem Vanesso Grmek zahtevali, da mora biti do petka jasno, ali sprejemajo njihove zahteve ali ne.

Največja težava je zahteva po odstopu vodstva

Kot kaže, je največja težava zahteva stavkajočih, da morajo odstopiti poslovodstvo Nafte in Nafte Petrochem ter nadzorniki, čemur pa lastnik, SDH, ni naklonjen.

Pojasnil vodstva Nafte in Nafte Petrochem ter SDH še vedno ni.

Napoved sindikalnih akcij po Sloveniji

Javni poziv s podporo stavkajočim je danes medtem poslalo Zavezništvo sindikatov energetske, železniške, pristaniške in cestne dejavnosti. V njem sporočajo, da zaradi nespoštovanja zakonov in zavez napovedujejo sindikalne akcije po celi Sloveniji.

Če vodstvo SDH v tem tednu ne reši situacije poigravanja z usodo zaposlenih v podjetju Nafta Petrochem v Lendavi, bodo sprožili sindikalno akcijo z namenom resničnega reševanja nevzdržnih razmer.

V sporočilu zavezništvo še pravi, da se danes v Nafti Petrochem brani vsa Slovenija in da je nesprejemljivo, da državno podjetje ne plačuje prispevkov in da so odpovedali vsi sistemi nadzora. K reševanju razmer v Nafti Petrochem pozivajo tudi predsednika Boruta Pahorja.