Delavci proti prodaji Trima

Zaposleni pozivajo vlado, naj prepreči sovražni prevzem Trima

Objavljeno
08. december 2015 20.23
Trimo
Vanja Tekavec, Bojan Rajšek
Vanja Tekavec, Bojan Rajšek

Trebnje – Delavci trebanjskega Trima nasprotujejo prodaji njihove družbe, za katero se zanimata dva kupca, in sicer irski Kingspan in poljski sklad Innova. Najbolj jih jezi, ker nimajo nobene uradne informacije, zato so se včeraj po pomoč zatekli tudi k tamkajšnjemu županu Alojziju Kastelicu.

»Trimo niso zgolj stavbe, stroji in zemljišče. Trimo smo predvsem ljudje, naše znanje, naša volja in naša vztrajnost,« pravi Trimov sindikalist Peter Štrekelj. Med 347-članskim kolektivom je namreč završalo potem, ko so do njih prispele informacije, da naj bi to trebanjsko družbo, ki je v 99-odstotni lasti bank upnic, že prihodnji teden prodali. Zaposlene je strah, da bi družba prišla v roke neodgovornemu lastniku, ki bi družbo oropal tehnologije in delavce potem postavil na cesto. Irski Kingspam je namreč največji Trimov konkurent, zato bi lahko prišlo tudi do sovražnega prevzema, je za Delo izrazil zaskrbljenost Štrekelj.

Poslanec državnega zbora Zvonko Lah od seje vlade v četrtek pričakuje, da bo sprejela sklep, s katerim bo bankam upnicam preprečila prodajo, ki jo vodi NLB. Župan Alojzij Kastelic pa je prepričan, da mora vlada poskrbeti, da banke, ki so jih slovenski davkoplačevalci dokapitalizirali, s prodajo ne bodo škodovale lastnim ljudem. Pravi, da ne nasprotuje prodaji, vendar pričakuje, da bodo banke od morebitnega kupca zahtevale, da v nekem prehodnem obdobju nekaj let po prodaji v Trebnjem ne bo prišlo do odpuščanja, in da razvojni programi ne bodo prenešeni kam drugam. Delavci od konzorcija in prodajnega agenta zahtevajo, da storijo vse za ohranitev poslovanja, in da se ohrani sedež družbe in proizvodne zmogljivosti v Trebnjem.

Kredite lahko vrnejo sami

»Prodajni agent nam srečanja s kupci do tega trenutka ni omogočil in tega na podlagi njegovega odziva tudi ne pričakujemo. V pisnem odgovoru nam je sicer zagotovil napotitev kupca na pogajanja z družbo, vendar šele po podpisu pogodbe, kar je čisto sprenevedanje. Vsakomur je namreč jasno, da novi lastnik res ne bo potreboval dovoljenja nekega bančnega uradnika za ododbritev razgovora oziroma pogajanj z upravo in zaposlenimi v družbi Trimo,« je še povedal Štrekelj, ki meni, da je prodaja lahko povezana tudi z dobrim poslovanjem družbe.

Skupina Trimo je namreč v prvih devet mesecih letos za 60 odstotkov presegla načrtovano poslovanje. Zabeležili so 91 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 3,1 milijona evrov čistega dobička. Vzpodbudni so tudi devet-mesečni poslovni rezultati družbe. Čisti prihodki od prodaje so namreč znašali 59,4 milijona evrov, čisti dobiček pa 2,75 milijona evrov in za 81 odstotkov presega načrtovanega. Na letni ravni uprava pričakuje, da bo družba Trimo ob koncu leta dosegla 81 milijonov evrov prihodkov od prodaje, na ravni skupine Trimo pa dobrih 120 milijonov evrov.

Kržan: Pri prodaji ne sme biti glavno merilo le cena

»Delavci imajo prav, ko trdijo, da je poslovanje Trima v letošnjem letu izrazito boljše in so pred Trimom veliko boljši časi. Konkretno sta v devet-mesečju 2015 družba in skupina Trimo dosegli zelo dobre rezultate, ki presegajo tako zastavljene cilje iz letnega plana kot kazalnike iz enakega lanskega obdobja. Po naši oceni poslovanja bodo prihodki od prodaje družbe Trimo ob koncu leta 2015 znašali 81 milijonov evrov, s čimer bi presegli načrte za 10 odstotkov. Aktualna ocena čistega dobička družbe za leto 2015 znaša 3,1 milijona evrov. Na ravni skupine bodo prihodki od prodaje letos presegli 120 milijonov evrov. Trimo bo letos vrnil 1,3 milijona evrov dolga, v 2016 preko 4 milijone evrov, kar pomeni, da bo Trimo normalno zadolženo podjetje, kjer dolg ne bo presegal trikratnika EBITDA. Poleg tega je jasno, da bo v letu 2015 družba Trimo izpolnila vse obveznosti iz krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju (MRA) do bank upnic,« se je danes odzval predsednik uprave Trima Igor Kržan.

Ob tem je dodal, da prodajnega postopka, ki je v sklepni fazi, kot predsednik uprave zaradi spoštovanja smernic korporativnega upravljanja podrobneje ne more komentirati, vendar popolnoma razume zaposlene, ki trdijo, da bi mehke zaveze - torej obstoj proizvodnje v Sloveniji, ohranitev delovnih mest, vlaganj v razvoj in nova znanja ter uspešno sobivanje z lokalno skupnostjo- morale biti upoštevane.

»Še posebej, ker Trimo prodajajo v večini državne banke, ki so jih tudi zaposleni Trima v preteklosti že večkrat dokapitalizirali in bi zato poleg cene morale upoštevati tudi širši ekonomski in socialni kontekst, ki ga Trimo soustvarja v Sloveniji. Pravi kupec je tisti, ki bo prepoznal vrednost znamke Trimo, priznal znanja in bogate izkušnje zaposlenih, vpetost v lokalno in širše slovensko okolje, ga razvijal in predvsem zagotovil nadaljnjo uspešno rast na globalnih trgih,« med drugim sporočajo iz Trima.