Deloindom: Sejem MOS 2012 - Priložnost za mlade podjetnike

Letošnji MOS je bil odlična priložnost za navezovanje stikov s potencialnimi poslovnimi partnerji za tri mlade podjetnike, ki jim je družba Celjski sejem omogočila brezplačno predstavitev.

Objavljeno
24. september 2012 09.35
Posodobljeno
24. september 2012 12.00
Barbara Primc, Deloindom
Barbara Primc, Deloindom

Aleš Bizjak (Sieco, proizvodnja solarnih sistemov), Alen Veren (Fura) in Jaka Marolt (Icarus Slovenija) so strokovno komisijo Celjskega sejma, ki so jo sestavljali urednica oddaje Prava ideja na RTV Slovenija Edita Cetinski Malnar, direktor in urednik Financ Peter Frankl, poslovnež Ivo Boscarol, generalni direktor Gorenja Orodjarne Blaž Nardin in predsednik upravnega odbora družbe Celjski sejem Franc Pangerl, prepričali z inventivnostjo ter poslovno-ekonomskim in trajnostnim vidikom svojih podjetniških idej oziroma rešitev.

Hibridni barvni kolektor
Celjski inovator in direktor podjetja Sieco Aleš Bizjak je razvil in izdelal barvni hibridni sončni kolektor, ki je kombinacija zračnega kolektorja z vgrajenimi fotovoltaičnimi celicami v barvnem tonu. Zračni kolektor segreva zrak, fotovoltaični moduli proizvajajo energijo za ventilator, ta pa poganja topel zrak skozi kolektorje v prostor. Mladi podjetnik pravi, da gre za samozadostni sistem, ki je namenjen za ogrevanje zraka v hladnih, a sončnih zimskih dneh v gorskih in planinskih kočah, v skladiščih, za razvlaževanje zraka, prezračevanje v pasivnih hišah, lahko vzdržuje temperaturo vode na vodovodni napeljavi, ustrezno nadgrajen pa jo tudi ogreva. Za ogrevanje 50 kvadratnih metrov velikega prostora, na primer, bi potrebovali dva kvadratna metra hibridnih kolektorjev - pri vpihu 150 kubičnih metrov zraka na uro bi se prostor ogrel do 27 stopinj Celzija.

Kaj sta na sejmu predstavila ostala dva mlada podjetnika, si lahko prebrete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.