Demola: najboljši predstavili sistem elektronske kartoteke

Soustvarjanje študentov, podjetij in visokošolskih ustanov. V Sloveniji od oktobra 2013.

Objavljeno
18. februar 2015 19.18
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana − Končala se je tretja sezona dogodkov Demola v Sloveniji, letos prvič v sodelovanju Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru. Zmagale so ekipe s področij zdravja, športa in energetike.

Koncept Demola, ki se je začel pred sedmimi leti na Finskem, spodbuja soustvarjanje študentov, podjetij in visokošolskih ustanov. V Sloveniji so ga zagnali oktobra 2013 in od takrat je pri projektih sodelovalo že 30 podjetij. Podjetja pod okriljem Demole razpišejo projektne naloge, ki jih rešujejo skupine študentov pod mentorstvom podjetij in raziskovalcev z obeh univerz. Projektne naloge so zastavljene tako, da jih rešujejo multidisciplinarne ekipe študentov, na voljo pa imajo tri mesece in pol. Cilj projektne naloge je, da ekipa študentov problem in idejo, zapisano na papirju, pretvori v delujoč prototip. Podjetja lahko rešitev študentskih ekip uporabljajo le, če odkupijo licenco za uporabo.

Letošnjo sezono je v Demoli sodelovalo 11 podjetij, na koncu so razglasili zmagovalce sezone. Strokovna komisija je delo ekip ocenila na podlagi predstavitve, njihovega koncepta ter poslovne priložnosti. Prvo mesto je zasedla ekipa v sestavi Urban Horvat, Pal Kosi, Nataša Rajh in Jernej Tratnik, ki je predstavila sistem elektronske kartoteke in aplikacije, ki omogoča pacientom in njihovim skrbnikom pregled informacij o zdravstvenem stanju.