Digitalne rešitve za višjo kakovost življenja državljanov

Vlada in HPE v sodelovanje pri potencialnem razvijanju in implementaciji rešitev in tehnologij v javnem sektorju.

Objavljeno
17. december 2015 16.13
uho*e-uprava
V. T.
V. T.

Ljubljana − Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in Iztok Klančnik, izvršni direktor podjetja Hewlett Packard Enterprise v Sloveniji, sta podpisala memorandum o sodelovanju med vlado in podjetjem Hewlett Packard Enterprise, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Z memorandumom sta se zavezala h krepitvi sodelovanja med Slovenijo in podjetjem Hewlett Packard Enterprise pri potencialnem razvijanju in referenčni implementaciji rešitev in tehnologij v javnem sektorju − ta, denimo, upravlja velike količine podatkov.

»Gre predvsem za razvijanje kompetenčnega okolja inovativnih rešitev v zdravstvu v Sloveniji, rešitev s področja interneta stvari (Internet of Things) in pametnih mest (Smart Cities), kjer se Slovenija lahko pokaže kot referenčna država,« sporočajo.

Javni sektor strateški parner

Johannes Koch, podpredsednik Hewlett Packard Enterprise za Centralno, Vzhodno Evropo in Izrael, je ob podpisu poudaril, da v javnem sektorju RS vidijo enega od strateških partnerjev na področju informacijske tehnologije kakor tudi programskih rešitev, s katerim lahko omogoča izboljšanje učinkovitosti in odgovornosti javnih služb do svojih uporabnikov.

»Naše podjetje prepoznava nekatera področja kot izjemno pomembna, v katerih namerava sodelovati v strateškem razmerju na podlagi tega memoranduma o soglasju s slovensko vlado, predvsem s svojim znanjem, izkušnjami in referencami svojih uporabnikov kakor tudi z naborom strokovnjakov s tega področja v odvisnosti od njihove razpoložljivosti.«

Slovenija bi lahko bila referenčna država

Minister Koprivnikar je na podpisu memoranduma izpostavil zadovoljstvo, da se je po več letih prišlo tako pomembno »okrepilo sodelovanje s podjetji na področju informacijske tehnologije, kar je izjemnega pomena za Slovenijo. Slovenija ima v luči digitalne agende in enotnega digitalnega evropskega trga velik potencial, da postane zelena referenčna država v digitalni Evropi in aktiven akter digitalne transformacije v Evropi,« je dodal.

Podpis memoranduma s Hewlett Packard Enterprise (HPE) je nov korak pri navezovanju stikov s tehnološkim vrhom Združenih držav Amerike. Podobni memorandumi, sporazumi o soglasju oziroma pisma namere o sodelovanju med Slovenijo in najvišjimi predstavniki ameriških podjetij so bili podpisani tudi med nedavnim obiskom premiera Mira Cerarja in gospodarske delegacije v ZDA v začetku decembra.