Direktorji banke HSBC v senatu priznali pomanjkljiv nadzor

Mehiškim mamilarskim kartelom je šibak nadzor omogočil obsežno pranje denarja v največji evropski banki.

Objavljeno
18. julij 2012 21.19
*reu* HSBC
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Washington - Stalni senatni pododbor za preiskave je včeraj zasliševal direktorje ameriške izpostave londonske banke HSBC, ki je v zadnjih sedmih letih zaradi slabega nadzora dovolila pranje mehiškega denarja od prekupčevanja z mamili, poslovanje z Iranom ter z bankami, povezanimi s teroristi.

Serijo opravičil in kesanja je začela predsednica in glavna izvršna direktorica Irene Dorner, direktor za poslovanje v skladu s predpisi David Bagley je nadaljeval in ob tem napovedal svoj odstop s položaja, senatorji pa so bili ostri tudi do regulatorjev. Zato se je opravičil tudi vodja Urada nadzornika valut Thomas Curry in obljubil, da bodo odslej pri nadzoru nad bankami bolj agresivni, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Mehiški mamilarski karteli so glede na ugotovitve senatne preiskave sedem let prali denar skozi ameriško izpostavo HSBC, banka je kršila prepoved financiranja transakcij z Iranom in poslovala z bankami v Savdski Arabiji ter Bangladešu, ki so pod sumom financiranja teroristične mreže Al Kaide.

Banko, ki je lani ustvarila 16,8 milijarde čistega dobička in ima poslovalnice v 80 državah sveta, preiskuje tudi ameriško pravosodno ministrstvo. Preiskava je kazenska, zato bodo morda še kakšne druge sankcije razen denarnih, brez priznanja krivde, kot je to v navadi, ko velike korporacije v ZDA ujamejo pri malopridnih dejanjih.