Do Fructala z denarjem EBRD

Srbsko podjetje Radun bo prevzem Fructala financiralo tudi s sredstvi Evropske banke za obnovo in razvoj.

Objavljeno
07. november 2011 18.55
Posodobljeno
07. november 2011 18.55
Vanja Tekavec. gospodarstvo
Vanja Tekavec. gospodarstvo
Ljubljana – Srbsko družinsko podjetje Radun, ki je za 48 milijonov evrov kupilo ajdovski Fructal, bo prevzem financiralo tudi s sredstvi Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD).

Evropska banka za obnovo in razvoj, ki je odigrala pomembno vlogo pri lanskem prevzemu Droge Kolinske, ki ga je opravila hrvaška Atlantic Grupa, bo, kot kaže, odigrala tudi glavno vlogo pri prevzemu ajdovskega Fructala. Iz EBRD so danes sporočili, da bodo družbi Nectar, ki je v lasti družine Radun, odobrili do 35 milijonov evrov posojila za financiranje prevzema Fructala.

»Prevzem bo okrepil prepoznavnost Nectarja in Fructala ter razširjenost njunih blagovnih znamk v balkanski regiji, pri čemer bo uravnotežil njuno komplementarno geografsko prisotnost, poslovne sinergije in marketinške strategije. To je resnično pozitiven primer ekonomske integracije med dvema državama v širši regiji. Druga podjetja bodo zagotovo posnemala zgled Fructala in Nektarja,« je pri tem povedal Gilles Mettetal, direktor sektorja za kmetijstvo pri EBRD.

Za 93,73-odstotni delež Fructala bo kupec iz Vojvodine odštel 35,3 milijona evrov, prevzel bo tudi dolgove ajdovskega proizvajalca sokov v višini dobrih 13 milijonov evrov. Srbska družina Radun bo prevzem večinoma financirala s posojili in delno z lastnim kapitalom, in sicer do približno osem milijonov evrov lastnega kapitala, preostalo pa bo financirala s posojili EBRD in Société Générale.