Dobro izhodišče za boj za obrambni kolač

Vroča delnica: dve izmed treh letal na svetu uporabljata električne sisteme francoske družbe Thales.

Objavljeno
23. februar 2018 15.55
infografika
Damjan Viršek
Damjan Viršek
Po ocenah evropske komisije obrambni sektor Evropske unije pestita nizka raven naložb in razdrobljenost vzdolž nacionalnih meja, ki vodi v stalna podvajanja. Poleg tega proučevanje obrambne industrije v Uniji razkriva vse večje pomanjkljivosti, zastarelo tehnologijo in pomanjkanje novih programov, predvsem programov, ki temeljijo na sodelovanju.

Te ugotovitve so spodbudile novo uredbo Unije, ki začne veljati s prvim dnem leta 2019 in si je za cilj postavila izboljšanje konkurenčnost ter krepitev inovativnosti pri vseh vidikih obrambnega sektorja Unije. Po podatkih evropskega parlamenta države članice od leta 2010 porabijo okoli 200 milijonov evrov na leto za skupne raziskovalne projekte na področju obrambe, znesek pa naj bi se z letom 2021 zvišal na 600 milijonov evrov na leto.

Razlike v razvitost med državami članicami Unije so razvidne tudi v obrambni industriji. Izstopa predvsem Francija, ki ima najvišje izdatke za obrambo, in sicer 3,3 odstotka BDP leta 2016. Zaradi spodbudnega poslovnega okolja so v Franciji sedeži največjih evropskih in obenem svetovnih proizvajalcev izdelkov za obrambo, kot so Airbus, Naval Group, Renault Trucks, Safran in Thales.

Eno izmed manj znanih imen je Thales, ki zaposluje 64.000 ljudi v 56 državah. Thales je proizvajalec električnih sistemov za letalsko, vesoljsko, pomorsko in obrambno industrijo. Lani so z nakupom ameriškega podjetja Guavus in nizozemskega podjetja Gemalto razširili svoje poslovanje v panogo spletne varnosti. Širitev bo povečala njihovo prodajo, ki je po ocenah analitikov Bloomberga lani znašala 15,2 milijarde evrov. Največjo utež v njihovi prodaji ima obrambna in varnostna panoga, kjer ustvarijo 55,1 odstotka celotne prodaje. Toda največ potenciala za rast vidijo v panogi spletne varnosti, kjer pričakujejo desetodstotno rast na letni ravni v prihodnjih letih.

Delnica podjetja, ki se giblje okoli 91 evrov, je v zadnjem letu zrasla za 17 odstotkov. Sredi februarja se je cena delnice zelo zvišala zaradi novice o nakupu Thalesovih raket za flote helikopterjev španske in nemške vojske. Poleg dobrega začetka leta 2018 se podjetje lahko pohvali tudi z nizko zadolženostjo in močno bilanco stanja, ki skupaj z denarnim tokom zagotavlja zanesljivost izplačevanja dividend. Lani je dividenda na delnico znašala 1,81 evra, analitiki pa ocenjujejo, da bo Thales letos zvišal dividendo na 2,08 evra na delnico. Od leta 2011 so zvišali dividende za 132 odstotkov, kar je lepa nagrada za zveste vlagatelje. Multiplikator dobička pri tem znaša 21,6 in je pod povprečjem panoge, kar tudi nakazuje potencialno podcenjenost podjetja.

Statistika podjetja kaže, da dve od treh letal na svetu, ki vzletajo in pristanejo vsak dan, uporabljata njihove izdelke. Zaupa jim tudi francoska vlada, ki ima 35,75 odstotkov v podjetju. Analitiki navajajo Thales kot eno izmed podjetij, ki bi mu lahko koristili višji izdatki za obrambo, napovedani tako v Evropski uniji kot v ZDA. Obljublja se torej boj, ampak ne med državami, ampak med proizvajalci obrambnih izdelkov za pridobitev čim večjega dela naraščajočega kolača.