Donald Friese, milijarder, ki nagrajuje

Profil: obogatel je z lastnim delom in svojo hvaležnost tudi v resnici podkrepil z dejanji.

Objavljeno
09. junij 2017 19.43
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Uspešen ameriški milijarder, ki je pred dvema letoma prodal svoje podjetje, v katerem je delal vse svoje življenje, se je svojim zaposlenim zahvalil z visokimi denarnimi nagradami. Dvema delavcema je podaril kar milijon dolarjev.

Življenjepis ameriškega poslovneža Donalda E. Friesa se bere kot popolna zgodba o uspehu revnega mladeniča, ki se mu je s trdim delom uspelo prebiti med najbogatejše ljudi v ZDA. Friese se je rodil v majhnem mestu v ameriški zvezni državi Pensilvanija v revni družini s 13 otroki, zato so ga starši, ko je bil star pet let, oddali v sirotišnico. Po opravljeni srednji šoli in treh letih vojaškega roka na Tajvanu in japonski Okinavi se je odpravil v Los Angeles, kjer je dobil slabo plačano službo v podjetju C.R. Laurence, proizvajalcu orodja in materiala za steklarska podjetja.

Na nižjih delovnih mestih se je naučil vsega, kar je bilo treba vedeti o podjetju, v katerem je bil zaposlen, in sčasoma je napredoval na višje položaje, lastnik podjetja Bernie Harris pa je bil tako zadovoljen z njim, da mu je čez nekaj let ponudil odkup manjšega lastniškega deleža v podjetju.

Friese je sprva odkupil 10-odstotni delež v podjetju in nato nadaljeval z odkupi, dokler ni pred dvajsetimi leti odkupil ves lastniški delež nekdanjega lastnika Harrisa.

Ko je Friese začel delati za podjetje C.R. Laurence, je imelo to en sam obrat v Los Angelesu, pod Friesovim vodstvom pa je začelo kupovati druga podobna podjetja in nadzirati njihovo distribucijsko mrežo, tako da danes posluje s 40 podružnicami v ZDA, Kanadi in evropskih državah. C.R. Laurence ustvarja približno 500 milijonov dolarjev prihodkov letno in velja za največjega dobavitelja v ameriški steklarski industriji.

Friese, katerega osebno premoženje po nekaterih ocenah trenutno presega milijardo dolarjev, se je pred dvema letoma odločil prodati podjetje C.R. Laurence irskemu proizvajalcu gradbenega materiala CRH za 1,3 milijarde dolarjev, vendar je ostal na položaju izvršnega direktorja. Ob sklenitvi prodajne pogodbe se je približno 1400 zaposlenim zahvalil z visokimi nagradami in mednje razdelil 86 milijonov dolarjev, ki jih je dobil s prodajo, torej je vsak od njih prejel povprečno 60.000 dolarjev.

Še posebej je bil hvaležen delavcema v skladišču, o katerih je vedel, da sta vedno trdo delala na svojem delovnem mestu in skrbela za to, da je delo potekalo brez težav. Vsakemu od njiju je zato podaril milijon dolarjev nagrade. Friese jima je povedal, da nikoli ni maral slišati samo besed zahvale in je vedno verjel, da mora človek podkrepiti svojo hvaležnost tudi z dejanji.

Sedeminsedemdesetletni Friese ostaja na svojem delovnem mestu, še vedno hodi v službo šest dni na teden in vodi podjetje, s katerim mu je uspelo v petih desetletjih zaslužiti milijardo dolarjev.