Dražba Stožic danes neuspešna

Varščino v višini 1,045 milijona evrov je vplačal le lastnik in direktor družbe Rastoder, a k dražbi ni pristopil.

Objavljeno
08. maj 2017 14.38
vidic stožice
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Današnja dražba za nedokončani trgovski center v Športnem parku Stožice je bila neuspešna. Varščino v višini 1,045 milijona evrov je sicer vplačal le eden, in sicer lastnik in direktor družbe Rastoder Izet Rastoder, a k dražbi ni pristopil. Tako bo stečajna upraviteljica Grepa Lucija Klampfer sodišču predlagala nov krog prodaje.

Izklicna cena za nepremičnine, ki predstavljajo nedokončani trgovski del parka Stožice, je bila postavljena pri 20,9 milijona evrov. Nepremičnine so večinoma v tretji gradbeni fazi, prodajajo pa se kot celota.

Kot edini je varščino vplačal ločitveni upnik Rastoder, a k dražbi ni pristopil, zato je stečajna upraviteljica družbe Gradis-Energoplan (Grep) zaključila, da je bila neuspešna.

Klampferjeva bo zdaj sodišču predlagala nov krog prodaje, in sicer v roku 14 dni. Sodišču bo predlagala novo ceno, a zdaj še ne ve, kakšna ta bo, načeloma pa je cena v drugem krogu nižja.

Presenečena nad Rastoderjem

»Za zdaj ne vemo, zakaj se Rastoder oziroma njegov zastopnik ni udeležil javne dražbe,« je pojasnila stečajna upraviteljica, ki je presenečena, da Rastoder, sicer največji ločitveni upnik, ni pristopil k današnji dražbi. Klampferjeva tudi meni, da Rastoder do informacije, da ni nihče drug plačal varščine, ni mogel priti. Ta bo zdaj varščino dobil nazaj.

Rastoder, ki je kupil terjatve, zavarovane z nedokončanim trgovskim delom, medtem pričakuje dogovor o lastništvu. Kot je prejšnji teden dejal za STA, se bo poskušal s sodiščem dogovoriti za kompenzacijo, če ne bo drugih ponudnikov.

»Menim, da bi bilo popolnoma nesmiselno, da bi dvakrat plačali za lastništvo Stožic, glede na to, da smo plačali za terjatve bank. Poleg tega bo po nekaterih ocenah treba vložiti še okrog 30 milijonov, preden bi lahko trgovski del Stožic predali uporabnikom, ali pa 50 ali 60 milijonov, če bi to storili na ključ,« je dodal Rastoder.

Stečajna upraviteljica je glede Rastoderjevega predloga pojasnila, da je pobot v zakonu o izvršbi dovoljen, v insolvenčnem zakonu pa ne. Če ločitveni upnik ne poda soglasja k nadaljnjim prodajam oziroma k novi prodaji ceni, lahko to privede do postopka prenosa nepremičnin na ločitvenega upnika.

Če bo ta rekel, da ne poda soglasja k prodaji, se po navedbah Klampferjeve naredi načrt delitve stečajne mase. To pomeni, da je ločitveni upnik dolžan poravnati vse stroške stečajnega postopka, s sklepom o izročitvi nepremičnin pa sodišče nepremečnino izroči upniku.

Nepremičnine so vzdrževane

Kot je pojasnila stečajna upraviteljica, so nepremičnine varovane in v dobrem stanju, razen varovanja pa nekih drugih stroškov ni. »Nepremičnina se vzdržuje in ohranja svojo vrednost,« je dejala in dodala še, da doslej ogledov nepremičnine ni bilo.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lani maja z družbo Rastoder sklenila pogodbo o prodaji svežnja 84 milijonov evrov terjatev do Grepa, pogodba predvideva tudi izpolnitev določenih pogodbenih obveznosti. S kolikšnim popustom je Rastoder dobil terjatve, ni znano. Še pred tem je Rastoder od Gorenjske banke, SID banke in nekaterih drugih komercialnih bank odkupil okoli 30 odstotkov vseh terjatev do Grepa.