Drugi največji lastnik bi zapustil Istrabenz

Družba KB 1909: Po slabih dveh letih od nakupa bi se radi znebili več kot 843 tisoč delnic koprskega holdinga.

Objavljeno
08. september 2014 11.17
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja
Gorica, Koper – Zamejska skupina KB 1909 bi se po naših informacijah umaknila iz lastniške strukture holdinga Istrabenz; njeno vodstvo komentarjev ne daje. Izvedeli smo, da se je že pojavil kupec za eno od njihovih drugih naložb v Sloveniji – IT-podjetje Actual.

»Govoric ne komentiram,« nas je odslovil Boris Peric, predsednik uprave KB 1909, družbe iz zamejstva, na katerega smo naslovili vprašanje, zakaj se je odločil za prodajo 16,28-odstotnega deleža v koprskem Istrabenzu. Več nepovezanih, a zanesljivih virov nam je namreč zatrdilo, da Peric išče lastnika za delež v omenjeni družbi z Obale, ki ga je sicer kupil konec decembra 2012. Takrat je zagotavljal, da je nakup deleža v Istrabenzu dolgoročna naložba, da pa sicer poslovne strategije ne želi razkrivati, ker gre za poslovno skrivnost. Zatrjeval je tudi, da ne verjame, da je usoda Istrabenza na dolgi rok negotova.

Kupca za Actual že imajo

Prav tako nam Peric ni hotel izdati, ali je kupca za delež v Istrabenzu že našel. Vsekakor ni pričakovati, da ga bo odkupil holding Sava, največji lastnik Istrabenza, saj bi moral v tem primeru objaviti prevzemno ponudbo, ki pa je njegove banke upnice ne bi podprle. Družba KB 1909 je med drugim v Sloveniji še solastnica banke DBS, Hranilnice in posojilnice Vipava, tednika Mladina in družbe Actual, ki sodi med vodilne ponudnike informacijskih rešitev ter zunanjega izvajanja IT-storitev pri nas. Po naših zanesljivih informacijah je na obzorju tudi umik KB 1909 iz te družbe. V njej ima sicer 26-odstotni lastniški delež, Istrabenz pa večinskega. Resna ponudba za Actual je prišla iz severne Italije, kot pravijo naši viri, gre za skupino DBA Group, ki naj bi za celoten Actual ponujala nekaj manj kot deset milijonov evrov.

Po slabih dveh letih preobrat

Boris Peric, ki je torej pred slabima dvema letoma zagotavljal, da je Istrabenz strateška naložba, ne odgovarja na vprašanje, zakaj bi koprski holding zdaj zapustil. So krivi slabi rezultati zamejske družbe? Javno dostopni podatki kažejo, da je poslovanje KB 1909 letos boljše. Minuli četrtek so se njegovi nadzorniki namreč seznanili s polletnimi poslovnimi izidi; matična družba KB 1909 je imela v prvih šestih mesecih deset tisoč evrov dobička, lani ob polletju je izguba presegala 1,7 milijona evrov. Skupina KB 1909 je ob letošnjem polletju pridelala 254 tisoč evrov minusa, izguba je zdaj skoraj dvajsetkrat manjša kot junija lani.

Pogled nazaj

Lastniški delež KB 1909 v Istrabenzu je bil glede na enotni tečaj delnice na Ljubljanski borzi v začetku decembra 2012 vreden slabih 253 tisoč evrov, v začetku septembra letos pa dobrih 674 tisočakov. Zamejci so sicer več kot 843 tisoč delnic Istrabenza kupili od Petrola, ki je takrat v paketu prodajal 32-odstotni delež. KB 1909 je nameraval odkupiti celoten paket, a je vmes s svojo ponudbo vskočil holding Sava; tako je bil paket razdeljen na pol in prodan obema. Ob zamejskem vstopu v lastniško strukturo Istrabenza so se sicer pojavljala različna ugibanja o ozadjih, številni so se spraševali, zakaj bi obstajal interes po lastništvu v tako močno zadolženi družbi, ki je v postopku finančnega prestrukturiranja, v okviru katerega prodaja svoje premoženje.

Več kot 20 članic skupine

V skupini KB 1909 je glede na najnovejše letno poročilo 26 odvisnih in povezanih podjetij, ob polletju so imeli 48 milijonov evrov prihodkov. Največjo rast (62-odsotno) so dosegli v sektorju založništva, elektroniki (12 odstotkov) in medicinskem sektorju (5 odstotkov). KB 1909 je tudi lastnik Mark Medicala s sedežem v Sežani, ki vsa leta posluje s precejšnjim dobičkom in je pomemben dobavitelj v slovenskem javnem zdravstvu. Po Supervizorju je samo avgusta prejel več kot 1,3 milijona evrov plačil, v osmih mesecih letos več kot deset milijonov, od leta 2003 pa nad 176 milijonov evrov. Nekatere njegove posle preiskujejo tudi kriminalisti. Petinska, 19-odstotna solastnica Mark Medicala je luksemburška družba Vega Finanz, ki je po tamkajšnji zakonodaji registrirana kot anonimna delniška družba, zato ni mogoče ugotoviti, kdo so pravzaprav njeni lastniki in kdo je soudeležen pri delitvi dobička. Od naših sogovornikov smo dobili še informacijo, da naj bi Mark Medicalu nakazila v tujino naročal tudi Igor Bavčar. Ta je za Delo izjavil, da je informacija povsem neresnična. V Mark Medicalu ni nikoli bil, niti s to družbo ni posloval, prav tako v Luksemburgu, trdi Bavčar, nima nobenega lastniškega deleža, tudi v družbi Vega Finanz ne.