Drugi vid z novo zmago v Londonu

Ekipa slovensko-angleškega start upa je zmagala z rešitvijo za pomoč žrtvam trgovine z belim blagom.

Objavljeno
08. december 2015 18.16
Ba. Pa.
Ba. Pa.

London - Ekipa slovensko-angleškega start upa Drugi vid oziroma EqualEyes je v konkurenci 76 ekip iz vsega sveta, zopet, zmagala na 24-ur urnem programerskem maratonu. Tokrat na eni največjih tehnoloških konferenc TechCrunch Disrupt London 2015.

Po letošnjem Droidcon Hackathonu konec letošnjega oktobra, kjer je zmagala z zabavno aplikacijo za Googlove pametne ure, so žirijo Disrupt Hackathona prepričali z aplikacijo oziroma rešitvijo FreeMe za pomoč žrtvam trgovine z belim blagom.

Rešitev FreeMe žrtvam trgovine z belim blagom omogoča, da pomoč policista prikličejo s pritiskom na gumb na avtomatih za higienske vložke, ki so nameščeni na javnih straniščih. Po pritisku na gumb aplikacija FreeMe kreira profil žrtve, skupaj s fotografijo in podatki o času, lokaciji, spolu in starosti, ter ga deli s policijo. Sočasno osebi, ki je v stiski, iz avtomata postreže s higienskim vložkom z diskretno vgrajenim oddajnikom, ki policista, ki se znajde v bližini (denimo na mejnem prehodu) s posredovanjem profilnih podatkov obvesti, da se v njegovi bližini nahaja oseba, ki potrebuje pomoč.

FreeMe za javno dobro

»Ideja o rešitvi FreeMe, ki smo jo na hackathonu razvili in predstavili skupaj z angleškim poslovnim partnerjem Makelight, je izšla iz razmišljanja o tem, kakšen je lahko naš prispevek k boljšemu svetu v času aktualnih kriz, kot sta begunski val oziroma vojna v Siriji. Aplikacijo zato želimo ponuditi v javno dobro oziroma jo dati na razpolago organizacijam, pa tudi vladam, ki skušajo reševati problem trgovine z ljudmi, in jim pri tem nuditi vso potrebno tehnično podporo,« je ob prejetju nagrade povedal direktor podjetja Drugi vid Luka Topolovec.

Sicer je nastop na TechCrunch Disrupt priložnost, da ekipa mariborsko-londonskega start upa okrepi svojo prepoznavnost na angleškem, pa tudi globalnem trgu, ter med predstavniki skladov tveganega kapitala oziroma investitorji.