Družba Osem kupila tudi drugo blagovno znamko Kekec

Morda že kmalu dokončen razplet spora okrog Pomurkinih blagovnih znamk Kekec.

Objavljeno
01. junij 2017 17.51
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota – Od prejšnjega tedna je družba Osem Miroslava Flisarja, ki je kmalu po začetku stečaja Pomurke mesne industrije nadaljevala proizvodnjo Pomurkine Kekec paštete, lastnica tudi druge, besedne blagovne znamke Kekec. Stečajna upraviteljica Alenka Gril jo je prodajala z zbiranjem ponudb, najprej je višjo ceno ponudila Atlantic grupa, a je potem odstopila od nakupa in znamko je za manj denarja kupil Flisar.

S tem nakupom zmede okrog Pomurkinih Kekcev sicer še ni povsem konec, a je miren razplet že mogoče slutiti. Miroslav Flisar pravi, da Atlantic grupi kaj drugega kot odstop od nakupa ni preostalo zato, ker je njegova družba Osem to isto besedno, obširnejšo znamko Kekec registrirala v večini držav bivše Jugoslavije in v državah EU, ki so njihovi potencialni trgi.

»Omejeni bi ostali na slovenski trg, ki je premajhen, poleg tega pa bi se na tem trgu nenadoma pojavili dve blagovni znamki Kekec, saj smo mi že od prej lastniki slikovne znamke Kekec pašteta,« je dejal Flisar. 

Sodni spor še traja

Toda znamka Kekec pašteta je še vedno predmet sodnega spora s Pomurko v stečaju. Ta je na sodišču vložila zahtevo za njen izbris, češ da je to »mrtva« znamka, ki je že leta ni nihče uporabljal in da Flisar pravzaprav uporablja besedno znamko Kekec, ki je bila še donedavnega v lasti Pomurke.

Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Okrožno sodišče v Ljubljani je v tem sporu odločilo v prid družbi Osem, a se je stečajna upraviteljica pritožila na višje sodišče, ki v zadevi še ni odločilo. A morda sprti strani niti ne bosta čakali na odločitev sodišča, saj je Grilova včeraj dejala, da obstaja možnost izvensodne poravnave zato, ker so se s Flisarjevim nakupom znamke Kekec okoliščine precej spremenile.

»Mi sicer še vedno trdimo, da je slikovna znamka Kekec pašteta mrtva in da je družba Osem uporabljala besedno znamko Kekec, za kar bi morali dobiti kakšno nadomestilo. Toda mislim, da bomo spor lahko rešili čim manj boleče,« pravi Grilova.

Pomurkin kompleks znova zaokrožena celota

Nove okoliščine pa so v Pomurki v stečaju nastopile tudi zaradi tega, ker je stečajna upraviteljica po sodni poti uspela dobiti nazaj v Pomurkino premoženje parcele v tovarniškem kompleksu, ki so jih prejšnji lastniki še pred začetkom stečaja špekulativno prenesli na družbo Mip Pomurka reja.

Zdaj je kompleks znova zaokrožena celota, zato ga bo v dogovoru z največjo ločitveno upnico, DUTB, kmalu znova poskušala prodajati kot celoto, vendar brez proizvodne opreme, ki je v glavnem že prodana. Predvidoma naj bi bila dražba z nižanjem ponudb konec avgusta ali v začetku septembra letos.

Toda prodaja vseh Pomurkinih nepremičnin kot celote ne gre v prid Miroslavu Flisarju, ki je iz stečajne mase že odkupil proizvodno opremo v oddelku konzerv, nameraval pa je kupiti tudi prostore samo tega oddelka. Vmes je sicer zaradi odlašanja DUTB obupal in napovedal, da bo v Turnišču zgradil nov obrat in proizvodnjo preselil tja, sedaj pa pravi, da bo še počakal, kako se bodo zadeve s prodajo Pomurkinih nepremičnin razvijale naprej in se bo šele potem dokončno odločil. Banke naj bi bile namreč bolj naklonjene kreditiranju nakupa obstoječih prostorov kot gradnji novih.