Družinski Lumar lovi rekordne prihodke

Mariborski Lumar znova družinsko podjetje v lasti Lukićevih. Gradili bodo tudi slovenski paviljon na Expu.

Objavljeno
14. oktober 2014 15.01
Posodobljeno
14. oktober 2014 15.38
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - V Lumarju, proizvajalcu nizkoenergijskih in pasivnih montažnih hiš, ki je od prejšnjega tedna spet v družinski lasti, letos upajo na 11,5 milijona evrov prihodkov. »Ti bodo zelo blizu rekordnim ali pa rekordni,« je dejal direktor Marko Lukić. Razkril je tudi ceno odkupa Lumarja od Green Building Group.

Mariborsko podjetje Lumar IG »z vsemi prilagoditvami in dnevnim preverjanjem svojih konceptov uspešno parira težavam v panogi«, je zadovoljen Marko Lukić. Letos po njegovih besedah pričakujejo 13-odstotno rast prihodkov, sočasno pa raste tudi dobiček. Ta je ob koncu leta predviden v višini okoli 650.000 evrov.

Ključ za uspešno poslovanje je tudi majhna, a zelo homogena ekipa ljudi, ki so strokovnjaki na svojem področju. »Imamo stalno število zaposlenih, med 59 in 61. Zadnja leta nismo odpuščali.« Ob tem je Marko Lukić poudaril, da so vsi zaposleni za nedoločen čas, njihove povprečne plače pa od 30 do 50 odstotkov višje kot v primerljivih podjetjih. Prav tako Lumar vsa leta dela z istimi podizvajalci.

Zdaj razvoj njihovega produkta po direktorjevih besedah ne gre toliko v smer energetske učinkovitosti - pri tem so že dosegli neko raven in jo je zdaj treba ohranjati -, temveč bolj optimizacije proizvodnih procesov. Od te si obetajo znižanje cen in večjo konkurenčnost svojih hiš na trgu. V minulih dveh letih so občutno povečali izvoz, z deset odstotkov na letos pričakovanih 45. »Danes smo zelo prisotni na trgih Švice in Avstrije, še naprej tudi v Italiji, ki pa se srečuje s precej podobnimi gospodarskimi izzivi kot Slovenija.«

Družina Lukić znova lastnica

Prav možnost širitve na avstrijski in nemški trg so si v Lumarju obetali od spremembe lastništva v začetku leta 2012. Takrat je, naj spomnimo, njegov lastnik postal Green Building Group (GBG), ki je del kupnine za Lumar poravnal v gotovini, del pa s solastniškimi deleži v skupini GBG. »Tako kot v marsikaterem zakonu se, ko mine prva zaljubljenost, zgodi, da pridejo na dan realna dejstva. Spoznali smo, da je Lumar za to skupino morda tehnološko preveč napreden. Pojavila se je bojazen, da se ne bi mogli razvijati po začrtani poti,« je o tem, zakaj je družina Lukić odkupila Lumar od GBG, povedal Marko Lukić.

»Pogajanja so bila kratka, vendar trda,« je omenil in zatrdil, da so podjetje, ki so ga tudi znotraj GBG kljub nekaj finančnim težavam skupine ohranili zdravega, »odlično« kupili nazaj: nakupna cena je znašala 5,3 milijona evrov. A kot je razložil Lumarjev prokurist Milan Lukić, so v gotovini plačali 1,8 milijona, preostali del pa so poračunali iz odložene kupnine, ki je GBG po nakupu leta 2012 še ni poplačal.

V Lumarju pojasnjujejo, da so se z GBG razšli v »dobrih odnosih«, skozi poslovanje v skupini pa jim je uspelo vzpostaviti veliko kontaktov v Avstriji, kar jim odpira vrata na tamkajšnji trg. Da bodo lahko konkretneje zakorakali nanj, si obetajo tudi od gradnje vzorčne hiše v Modri laguni na Dunaju prihodnje leto, kar je poleg gradnje slovenskega paviljona za razstavo Expo 2015 v Milanu eden od dveh večjih projektov Lumarja.

Ta ima zdaj podpisanih za okrog osem milijonov evrov pogodb; v prihodnjem letu pa želijo v Lumarju, ki se ponaša tudi z najvišjo bonitetno oceno, obdržati proizvodnjo na vsaj takšni ravni kot letos.