Država bi (bo) odpoklicala šest nadzornikov Luke Koper

Vsi novi nadzorniki bodo iz uprave Soda.

Objavljeno
04. september 2013 22.29
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Uprava Luke Koper, ki jo do petka še vodi Bojan Brank, bo jutri objavila sklic (izredne) skupščine delničarjev Luke Koper, ki bo 7. oktobra. Sklic skupščina sta zahtevala država (51- odstotni delničar) in Sod (11,13-odstotni delničar) Luke Koper. Dva največja delničarja zahtevata odpoklic vseh šestih nadzornikov iz vrst kapitala, tudi Sabine Mozetič, predstavnice lokalne skupnosti.

Namesto šestih sedanjih nadzornikov naj bi novi nadzorniki postali vsi iz uprave Soda: Tomaž Kuntarič, Matej Runjak, Matej Pirc, Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Mateja Lovšin Herič.

Delničarji lahko zahtevajo utemeljen nasprotni predlog v sedmih dneh. Velika verjetnost je, da ga bo postavila MO Koper.

Zakaj bo Sod zahteval tudi zamenjavo šestih članov NS? Zato, ker samo s petimi člani ni mogoče zagotovo doseči razrešitve Gašparja Gašparja Mišiča. Za njegovo razrešitev mora biti nadzorni svet sklepčen in mora biti prisotnih vsaj šest nadzornikov. Če bi Sod imel pod nadzorom samo pet nadzornikov, bi bila velika verjetnost, da ne bi dosegel zahtevanega kvoruma za razrešitev Mišiča.

Danes pa se je pojavila dilema oziroma kako bodo nadzorniki zamenjali Mišiča, saj politično stališče in argumenti niso zadosten utemeljen razlog za njegovo razrešitev.

Delovno sodišče je tudi krivdno razrešenemu Aldu Babiču (iz uprave Roberta Časarja) pravnomočno prisodilo visoko odškodnino. Zaradi nekrivdne razrešitve Luko Koper za odškodnino toži tudi Gregor Veselko, nekdanji prvi mož Luke. Marsikateri pravnik vztraja, da ima zelo podobne možnosti za odškodnino kot Babič.

Nadzornike iz vrst zaposlenih zanima, kako bodo novi nadzorniki utemeljili Mišičevo razrešitev, za katero so se odločili, še preden je Mišič sploh začel poslovati.

Mišič je za Nedelo že povedal, da odpravnine ne bo zahteval, če ga bodo razrešili zaradi njegovih rezultatov, če pa bo razrešitev politična, pa bo iskal pravico na sodišču.

Sindikalisti iz vrst Sindikata žerjavistov so zanikali danes objavljene govorice, da naj bi kdor koli obljubljal prenos notranjega luškega železniškega transporta Slovenskim železnicam, ker bi to bilo skregano s temeljnimi poslovnimi interesi Luke Koper. Takšne novice razumejo kot slepilni manever, ki naj bi vnašal razdor med sindikaliste.

Mladen Jovičič je tudi povedal, da so danes vložili pritožbo na sodbo o nezakonitosti njihove stavke v avgustu 2011. »Počutim se zelo dobro, ker je primer spet prevzel naš odvetnik Aleksander Lisjak,« je dejal Mladen Jovičič.