Država ne bo glasovala o naložbi v Aerodrom

ATVP zavrnil prošnjo Soda o odmrznitvi glasovalnih pravic

Objavljeno
13. september 2013 20.13
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo
Ljubljana - Svet Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATRP) je zavrnil zahtevo Republike Slovenije, oziroma Soda, za izdajo dovoljenja za izvrševanje glasovalnih pravic iz vseh delnic, katerih imetnice so država, Sod in Kad na skupščini delničarjev družbe Aerodrom Ljubljana, sklicani za ponedeljek, 16. septembra 2013. Na njej bodo delničarji glasovali o 57-milijonski naložbi v nov potniški terminal, poleg tega pa še o izvedbah polletne revizije ter skrbnega pregleda, s katerima želi večinska lastnica država začeti prodajni postopek.

Ko je ATVP januarja letos zaradi usklajenega delovanja s Sodom, Kadom in Zavarovalnico Triglav državi zamrznila glasovalne pravice, so v Aerodromu Ljubljana do glavne besede prišli mali delničarji.

Ko je država na pomlad Aerodrom Ljubljana uvrstila na seznam petnajstih podjetij, ki naj bi jih privatizirala v prvem krogu, so mali delničarji na junijski skupščini sicer izvolili nov nadzorni svet po svojem okusu – Sod pa potem kljub drugačnim napovedim izvolitvi ni oporekal, uprava Aerodroma Ljubljana s predsednikom Zmagom Skobirjem pa je odločanje o naložbi v terminal prestavila na čas, ko se bo o njem odločila država.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je naložbi naklonjen, vlada pa o Aerodromu Ljubljana minuli teden ni razpravljala.

Odločitev o naložbi je sedaj v rokah malih delničarjev, katerih razpoloženje je različno. V Aerodromu Ljubljana odločitve ATVP ne komentirajo.