Dunajski kristali: Mabrina stolpiča v last podizvajalcev

Ministrstvo za zdravje odstopilo od pogodbe z Mabro, podizvajalci ostali brez denarja. Šest večjih podizvajalcev išče rešitev z družbo D-Kristali.

Objavljeno
16. junij 2011 20.49
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Šest podizvajalcev pri gradnji Dunajskih kristalov je zaradi nepoplačanih obveznosti ustanovilo družbo D-Kristali, ki je prevzela lastništvo nad stolpičema, namensko zgrajenima za ministrstvo za zdravje. Po naših podatkih skupne terjatve šestih podizvajalcev znašajo 13,4 milijona evrov, na podobno vrednost pa sta ocenjena tudi oba stolpiča. Investitorica Dunajskih kristalov je družba Mabra, ki je v lasti liechtensteinskega podjetja David Construction Company.

Z ministrstvom za zdravje je sklenila menjalno pogodbo, po kateri bi ministrstvo dobilo dva stolpiča ob severni ljubljanski obvoznici, Mabra pa prostore Inštituta za varovanje zdravja na Prešernovem trgu. Vlada je februarja od tega posla odstopila, podizvajalci pa so ostali brez plačila.

»Podizvajalcem dolgujemo pet milijonov evrov, obveznosti pa so v celoti nekoliko višje,« je dejala direktorica Mabre Nevenka Zekić. Mabra ima namreč maksimalno hipoteko, to je 20 milijonov evrov. Z njo so zavarovani krediti, ki so jih pri NKBM najeli izvajalci. Tako je, denimo, podjetje Almont pri NKBM najelo za 2,6 milijona evrov posojila, ki bi ga morala odplačati Mabra.

A ker tej ni uspelo zamenjati dveh stolpičev – za druga dva imajo nekaj ponudb, prodali pa so tudi več kot 60 od 103 stanovanj –, Mabra ni uspela plačati kredita, brez plačila pa so ostali tudi podizvajalci. »Ko se je Mabri porušila finančna konstrukcija, smo tisti, ki smo izvajali inštalacijska in zaključna dela, ostali brez denarja,« je povedala direktorica podjetja D-Kristali Marija Jurekić. Tako je bilo podjetje Almont po naših podatkih poplačano z manj kot 200.000 evri, čeprav je bila celotna realizacija gradnje fasade na stolpičih 4,5 milijona evrov. Po besedah predsednika uprave Marmorja Hotavlje Gregorja Žontarja pa jim Mabra dolguje 1,6 milijona evrov.

»Z nekaj večjimi podizvajalci smo se dogovorili za ustanovitev podjetja D-Kristali, na katero smo prenesli dva stolpiča, del pritličja in skladišča v kleti, torej prostore, narejene po naročilu ministrstva za zdravje. Tako smo hoteli zaščititi naše izvajalce in ti sami sebe, da ne bi ostali brez vsega. Pričakujemo namreč, da bo država izvedla izvršbo za pogodbeno kazen 2,6 milijona evrov,« je dejala Zekićeva.

»Z družbo D-Kristali zdaj poskušamo odprodati stolpiča, ki sta bila namensko grajena za ministrstvo za zdravje, in se tako poplačati,« je pojasnil Žontar. Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, so družbo D-Kristali poleg Marmorja Hotavlje in Almonta ustanovili še štirje podizvajalci, in sicer Alukomen Holding, Kovinotehna MKI, Elmont in Sauter Automatika. Po besedah Zekićeve so v Mabri že rešili težave s 23 manjšimi podizvajalci, ki so jim dolgove kompenzirali s stanovanji.

Mabri bo avgusta zapadlo 35 milijonov evrov posojila pri NKBM. »Bančna politika je takšna, da se kredit podaljšuje za pol leta. Dokler mi tekoče pokrivamo obresti in dokler je vrednost zavarovanj z nepremičninami večja od obveznosti, pri banki ni težav,« je dejala Nevenka Zekić in na vprašanje, ali bo NKBM avgusta podaljšala posojilo, odgovorila: »Če bo treba.«

Družba ima mesec in pol blokirana oba transakcijska računa. To je storila davčna uprava, je dejala Zekićeva in pojasnila: »Nova praksa je, da morajo izvajalci, ki dolgujejo obveznosti do države, na davčno upravo prinesti izpisek odprtih postavk. Nato pa Durs blokira vse njihove dolžnike.«