DUTB: Dogovora o reševalni akciji Litostroj jekla nismo dosegli

Slaba banka ne nasprotuje oddaji proizvodnih zmogljivosti Margučevim družbam.

Objavljeno
11. maj 2017 18.09
Proizvodnja Litostroj jekla. Ljubljana 8. januar 2014.
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – DUTB, ki je največja lastnica in upnica Litostroj jekla, kot kaže, podpira odločitev družbe, da del proizvodnih zmogljivosti odda v najem štajerskemu poslovnežu Ferdinandu Marguču, o čemer smo poročali ta teden.

Tako je mogoče razumeti iz odgovora slabe banke: »Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je seznanjena, da je podjetje Litostroj jeklo oddalo proizvodne zmogljivosti, kar je med drugim tudi skladno s predlogom ponovljene prisilne poravnave.«

Dodali so, da so s to prisilno poravnavo marca soglašali upniki, na katere je vplivala prejšnja prisilna poravnava, med katerimi pa DUTB ni bilo; potrdilo jo je tudi sodišče.

Litostroj je novo prisilno poravnavo predlagal potem ko je Finančna uprava zanj zaradi neplačanih davkov in prispevkov zahtevala stečaj. DUTB je za družbo že nekaj časa neuspešno iskal vlagatelja in ta možnost je, pravijo, še odprta. 

»DUTB je v primeru družbe Litostroj jeklo izvedla vse, kar je v njeni moči, da bi se podjetje prodalo oziroma je bila pod določenimi pogoji pripravljena sama prestrukturirati podjetje. Vendar DUTB ni edini deležnik oziroma upnik, postopki za dosego dogovora z drugimi deležniki oziroma upniki o tem, da bi DUTB prestrukturirala podjetje in investirala svežo likvidnost, niso bili uspešni,« zatrjujejo.