DUTB je menda odgnal dobavitelja Magne

Južnotirolski Alupress je domnevno dvignil roke od nakupa mariborske Livarne.

Objavljeno
12. februar 2018 17.42
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Mariborska livarna Maribor (MLM), ki je v državni lasti, je od lanske jeseni naprodaj. Zanjo se je po neuradnih informacijah zanimala tudi južnotirolska družba Alupress, a je ta menda zaradi odnosa Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) od nakupa dvignila roke.

MLM, ki je z več kot 450 zaposlenimi eden večjih delodajalcev v štajerski prestolnici, je od avgusta lani v ponovni prisilni poravnavi, slaba banka pa se je po prvem spodletelem poskusu prodaje lansko jesen odločila, da ji bo ponovno poskušala poiskati novega lastnika. DUTB je dvetretjinska lastnica mariborske družbe in tudi njena največja upnica, tretjinski delež pa ima Slovenski državni holding (SDH). Za finančnega svetovalca je DUTB, ki vodi postopek, izbrala Ernst & Young svetovanje.

Po naših informacijah se je za nakup MLM zanimala tudi družba Alupress iz Brixna, ki proizvaja in uliva aluminijske izdelke ter je tudi pomemben dobavitelj Magne Steyr, za katero si je vlada zelo prizadevala, da se je odločila za naložbo v lakirnico v Hočah. Alupress je možnost sodelovanja menda videl tudi v sodelovanju s prav tako državnim Talumom, proizvajalcem aluminija in aluminijevih zlitin iz Kidričevega, saj je hotel narediti v Podravju nekakšen aluminijski hub.

A kot je mogoče izvedeti, ne tam ne na DUTB ni naletel na pozitiven odziv, zato naj bi se iz igre umaknil. Nezadovoljstvo nad tem je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela že izrazil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek: »Nezadovoljen sem, denimo, zaradi dogajanja v Mariborski livarni, kjer menim, da je DUTB s svojimi potezami otežila vstop pomembnega dobavitelja Magne. Tukaj je potrebna bolj timska igra. Ne gre za mešanje politike v gospodarstvo, ampak za to, da morajo imeti tisti, ki upravljajo podjetja, kot so DUTB, SDH in Kapitalska družba, širšo sliko.«

Favoriziranje Fincev

Po neuradnih informacijah naj bi se za Mariborsko livarno zanimali tudi finančni skladi. Pri tem na DUTB letijo očitki, da naj bi preferirala finski sklad KJK. Na DUTB odgovarjajo, da informacij o potencialnih vlagateljih ne morejo razkrivati, saj da gre za informacije zaupne narave, ki lahko vplivajo na potek prodajnega postopka. Dodajajo, da je prva faza prodajnega postopka MLM že končana in da se začenja druga faza, v kateri bodo zbirali zavezujoče ponudbe.

In kaj pravijo na ministrove očitke? »DUTB podrobnosti procesa upravljanja MLM ne more komentirati. Lahko povemo le, da si v prodajnih procesih prizadevamo privabiti čim širši krog uglednih vlagateljev in hkrati izvajamo vse, da podjetja v lasti DUTB iz zahtevnih situacij izidejo stabilna. Skrb ministra Počivalška tako za Mariborsko livarno kot za druga podjetja je dokaz, da vsi zasledujemo enake cilje - to sta stabilno poslovanje in nadaljnji razvoj družbe,« pojasnjujejo.

Tirolci molčijo

Vprašanja o interesu za Mariborsko livarno smo poslali tudi na Alupress, a odgovorov nismo prejeli.