DUTB za družbo Avtotehna predlagala prisilno poravnavo

Postopek je po oceni DUTB potreben pogoj za izboljšanje bonitete njenih hčerinskih družb.

Objavljeno
18. september 2014 16.39
iza*Slaba banka
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je kot upnica vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave nad družbo Avtotehna. Postopek je po oceni DUTB potreben pogoj za izboljšanje bonitete njenih hčerinskih družb in bo imel srednjeročno pozitiven vpliv na njihovo poslovanje, piše STA.

»DUTB, katere vsota finančnih terjatev trenutno znaša 58 odstotkov finančnih obveznosti Avtotehne, je predlog vložila z namenom izboljšanja sistema korporativnega upravljanja in razrešitve nevzdržne strukture financiranja na ravni krovne družbe,« pravijo v DUTB.

DUTB v okviru postopka prestrukturiranja družbe Avtotehna načrtuje tudi lastniško prestrukturiranje, ki bo zmanjšalo njeno zadolženost. »DUTB se želi izogniti hitri in nenadzorovani prodaji naložb Avtotehne, a verjame, da bi zasebno strateško lastništvo hčerinskim družbam v razumnem obdobju lahko prineslo koristi.«

Avtotehna je krovna družba v skupini Avtotehna. Njen portfelj poleg obvladujoče družbe sestavlja 15 hčerinskih podjetij in 15 družb vnukinj s področij informacijske tehnologije, avtomobilizma, trgovine, proizvodnje in storitev, izhaja s spletne strani družbe.

Med temi družbami so med drugim Avtera, Avtotehna oprema, Avtotehna VIS, Birotehna in Swatycomet, za katero skupina lani ni mogla najti ustreznega kupca.

Kot je pred časom pisal Dnevnik, je velik del finančnih težav Avtotehne povezan zlasti s prevzemom mariborskega Swatya in zreškega Cometa iz leta 2007 ter menedžerskim prevzemom Avtotehne v začetku leta 2008.