Dva tisoč zasegov ponaredkov

Furs: v prvih sedmih mesecih letos kar 1986 zasegov ponaredkov blaga, kar je daleč največ doslej

Objavljeno
19. september 2014 15.53
L. Đ., gospodarstvo
L. Đ., gospodarstvo
Ljubljana – Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) je v prvih sedmih mesecih letos zadržal 295.580 kosov različnega ponarejenega blaga v skupni vrednosti skoraj 19 milijonov evrov.

Največ je baterij, ur, obeskov, parfumov, denarnic, očal in kap, ki so ponaredki različnih blagovnih znamk.

Večina ponaredkov prispe v zabojnikih z ladjami v Luko Koper in po pošti; in sicer najpogosteje iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije, so sporočili iz Fursa.

Kupci v Srednji in JV Evropi

Blago, ki prispe v koprsko pristanišče, je večinoma namenjeno prejemnikom v drugih državah EU (na Slovaško, Češko, Madžarsko, Hrvaško in v Avstrijo) ter v Črno goro, Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Blago, ki je zadržano pri Izpostavi Pošte Ljubljana, pa je praviloma namenjeno prejemnikom (fizičnim osebam) v Sloveniji in je rezultat spletnih nakupov.

Kot pravijo na Fursu, pošiljke pregledajo na podlagi analize tveganja, pregleda dokumentacije in fizičnega pregleda blaga. V primeru suma, da so v pošiljki ponarejeni izdelki, lahko začasno zadržijo blago, za katero menijo, da se z njim utegnejo kratiti pravice intelektualne lastnine (blagovna znamka, model, patent, dodatni varstveni certifikat, geografska označba porekla, avtorska in njej sorodna pravica, zaščitena rastlinska vrsta).

Nato obvestijo prejemnika blaga in imetnika pravice intelektualne lastnine (nosilca blagovne znamke). In zadnji skoraj vedno zahtevajo uničenje ponarejenega blaga, ki poteka na njegove stroške pod carinskim nadzorom.

Letos novost

Od letos se za majhne pošiljke (poštna pošiljka ali pošiljka hitre pošte, ki vsebuje tri enote ali manj ali ima bruto težo nižjo od dveh kilogramov) uporablja posebni postopek, če imetnik pravice zanj zaprosi. Če so izpolnjeni pogoji, carinski organ ob strinjanju s prejemnikom blago uniči pod carinskim nadzorom, ne da bi se obveščal imetnik pravice.

Če prejemnik uničenju nasprotuje, pa se obvesti imetnik, ki mora nato na sodišču dokazati, da so bile njegove pravice kratene. Furs svetuje kupcem, naj bodo pri nakupu po spletu previdni. Bistveno nižja cena izdelka kot v običajnih trgovinah morda nakazuje, da z blagom ni vse v redu. Če gre pošiljka nato v uničenje, namreč blago ostane brez vsega.

Tvegano za zdravje

Po podatkih evropske komisije je bilo lani v vsej EU 87.000 primerov začasnega zadržanja blaga (skoraj 36 milijonov kosov ponaredkov) v skupni vrednosti več kot 768 milijonov evrov. Največkrat je šlo za oblačila, baterije, zdravila, izdelke za osebno nego in igrače. Ponaredki pa so najpogosteje prispeli iz Kitajske, pa tudi iz Egipta, Turčije in Hongkonga.

Evropska komisija pri tem opozarja, da ponarejeno blago lahko pomeni resno tveganje za varnost in zdravje, saj je zanje značilno, da ne ustrezajo kakovostnim standardom. Nezakonita dejavnost ponarejanja prinaša največje koristi organiziranemu kriminalu; izvajalci in trgovci, ki poslujejo nezakonito, pa ne plačujejo davkov, zato moramo drugi plačati več, da se izguba nadomesti.