DZS je Rajku Janši podarila 2,3 milijona evrov

DZS je prek posrednika Francija Zavrla kupila »lupini« dveh podjetji v lasti brata Janeza Janše.

Objavljeno
19. julij 2013 12.06
uho*DZS - prodajni center
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik SDS Janez Janša in njegov brat Rajko Janša sta pod drobnogledom zaradi pranja denarja prek Luksemburga v višini več kot dva milijona evrov.

Posrednik je bil Franci Zavrl, denar pa je nakazala DZS, poroča današnja Mladina. Posel bi bil lahko povezan s procesom Patria.

DZS je aprila 2009 postala lastnica podjetja Rajka Janše, imenovanega Promart Design, specializiranega za preprodajo poslovnih daril. Posel je bil sklenjen v Luksemburgu prek podjetja Falcone.

Falcone, ki je v lasti Francija Zavrla (član četverice JBTZ, prvi človek Pristopa in nekdanji urednik Mladine), je Rajku Janši, bratu tedanjega premiera, plačal 1,15 milijona evrov kupnine, čeprav je bilo po oceni finske policije vredno zgolj nekaj evrov. Do transakcije je prišlo februarja 2007.

Zavrla so finski kriminalisti zaslišali v Luksemburgu, a jih Zavrl ni prepričal, piše Mladina. S primerom so se začeli ukvarjati slovenski organi.

Aprila 2009 je DZS, pod vodstvom Bojana Petana, kupila Promart Design, a kupila je zgolj »lupino« podjetja, piše Mladina. Promart Design v podjetju ni pustil ničesar, saj je Rajko Janša vse prenesel na svoje novo podjetje Atacama.

Poslovni nesmisel se je zgodil ponovno oktobra lani, ko je bil Janša zopet na oblasti. DZS je s pomočjo Zavrla od Rajka Janše ponovno kupila »lupino« podjetja Atacama. Za novih 1,12 milijona evrov. »Do tega nakupa je prišlo v trenutku, ko je bila skupna DZS vse bolj odvisna od državnih bank in se je začela utapljati v 150-milijonskih dolgovih«.

Podjetje DZS je Rajku Janši doslej tako plačalo 2,3 milijona evrov. Mladina v članku našteva, kaj vse sta brata kupila v tem času. Obogatela je tudi soproga Janeza Janše Urška Bačovnik.

Zakaj naj bi DZS (Petan je bivši lokalni funkcionar LDS) pomagala družini Janša? Eden od odgovorov, ki ga navaja Mladina, je: DZS, ki ima med drugim v lasti časopis Dnevnik, so si v času izplačila kupnine Rajku Janši prizadevali za nadzor nad najpomembnejšim podjetjem v skupini, nad Termami Čatež.

Preiskava je v zaključni fazi. S policije so namreč sporočili, da bodo o ugotovitvah v kratkem obvestili pristojno državno tožilstvo.

***

Franci Zavrl

»Odločitev o nakupu in kasnejši prodaji Promarta je temeljila na ekonomskih razlogih. Družba Falcone je podjetje kupila in ga kasneje prodala. Za nakup je, kolikor vem, uporabila različne vire v okviru svojega poslovanja. Kako je nakup potekal, sem pojasnil policiji v Luxembourgu, kjer sem bil zaslišan v okviru preiskave v aferi Patria. Za tak nakup sem se odločil iz poslovnih razlogov, tako kot za prodajo delnic Mladine uredniku Gregi Repovžu, ki je od družbe Falcone kupil za cca 200.000 evrov delnic.«

(Franci Zavrl, vir: Mladina).

***

V Delu smo pisali:

»Februar 2007: mesec, ko je od finske Patrie do njenih zunanjih svetovalcev stekel denar; mesec, ko je avstrijski Interpol poslal finski in slovenski policiji depešo, v kateri je bilo natančno zapisano, kakšno provizijo je Patria ta mesec nakazala avstrijskemu podjetniku Wolfgangu Riedlu in kako je ta denar potoval do njegovega poslovnega partnerja in svetovalca Walterja Wolfa. To je tudi mesec, ko je Rajko Janša, brat nekdanjega premiera Janeza Janše, v Luksemburgu za 1,15 milijona evrov podjetju Falcone Luxembourg prodal svoje podjetje za prodajo poslovnih daril; to je mesec, ko je DZS od istega Falconeja za okrog 1,2 milijona evrov kupila delnice gradbenega podjetja Bosna, ki tako rekoč ne obstaja.« (Je bila prodaja Promart Designa Zavrlu sporna?, piše Dejan Karba)