EBRD načrtuje podvojitev naložb pri nas

Pogovor z vodjo pisarne EBRD v Ljubljani Jolanto Gabriel.

Objavljeno
30. november 2015 18.33
jsu*Jolanta Gabriel EBRD
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo s 4,5 milijoni evrov podprla finančno in poslovno prestrukturiranje Palome, ki naj bi v nadaljevanju omogočilo dokapitalizacijo in nato še privatizacijo družbe. Kupec bo predvidoma poljski Abris Capital, postopek naj bi bil končan v nekaj mesecih.

Posojilo naj bi Palomi omogočilo doseči načrtovano rast s financiranjem v energetsko učinkovitost izboljšanje učinkovitosti pri nabavi virov, z izboljšanjem delovnih pogojev. Projekti naj bi stekli že ta mesec. Vse skupaj naj bi prispevalo k nadaljevanju postopka 15-milijonske dokapitalizacije, o kateri bodo lastniki odločali 5. januarja prihodnje leto. Transakcijo podpira tudi Slovenski državni holding, ki je 71-odstotni delničar družbe.

Predsednik uprave Palome Tadej Gosak je ob tem izjavil, da družba potrebuje kapital za prestrukturiranje in nadaljnji razvoj in da bo to omogočilo dolgoročno stabilnost podjetja.

O dodelitvi posojila smo se včeraj po podpisu pogodbe med EBRD in Palomo pogovarjali z vodjo pisarne EBRD v Ljubljani Jolanto Gabriel.

Zakaj ste se odločili finančno podpreti Palomo?

Paloma ima močno tradicijo in močno blagovno znamko. Družbo smo hoteli podpreti pri njeni nadaljnji rasti. Paloma je trenutno na zelo ključni točki in upamo, da ji bo naše posojilo pomagalo pri prestrukturiranju in pri potrebnih naložbah preden bo dokapitalizacija končana. Mislimo, da z našo naložbo ustvarjamo zaupanje na trgu in pri novih lastnikih. Upamo, da bo to posojilo prvi korak v našem sodelovanju. S to naložbo smo dosegli tako cilj privatizacije kot pretrukturiranja družbe.

Ali je vaš cilj tudi podpirati privatizacijo v Sloveniji?

Seveda, to je naš cilj. Kot veste, smo lani v Ljubljani znova odprli našo pisarno na podlagi zavez slovenskih oblasti k reformnemu in privatizacijskemu programu. Letos Banki Slovenije dajemo močno podporo pri upravljanju bančnega sektorja, ampak seveda so maslo in kruh naložbe, Letos smo sklenili dogovore o šestih naložbah, vključno s Palomo, v skupni vrednosti 80 milijonov evrov. Seveda upamo, da bomo sklenili še več poslov prihodnje leto, saj imamo velike načrte in optimistično lahko rečem, da bomo obseg naložb v primerjavi z letos podvojili.

Sodelovali ste tudi pri prodaji NKBM. Lahko pričakujemo, da boste še pri drugih privatizacijskih postopkih?

Vselej smo pripravljeni podpirati privatizacijske postopke in če smo lahko koristni pri podpiranju ponudnikov, se z zadovoljstvom tudi udeležimo takšnih transakcij.

Je kateri od naslednjih projektov že tako daleč, da ga lahko razkrijete?

Na žalost še ne.