Ekosistemi v tožbo proti državi

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič pravi, da sta ministrstvo za okolje in prostor ter Arso kršila zakon.

Objavljeno
06. marec 2018 15.27
Ekosistemi
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek
Ljubljana - Ekosistemi so izkoristili še zadnjo možnost za povrnitev odvzetega okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) in na upravno sodišče prek odvetniških pooblaščencev vložili pritožbo zoper odločbi ministrstva za okolje in prostor ter agencije za okolje o odvzemu OVD.

»Upravičeno sklepamo, da nam je bil OVD neupravičeno odvzet zgolj zaradi požara ter pritiska javnosti in lokalne skupnosti. Z odvzemom OVD nam je ministrstvo za okolje in prostor onemogočilo čimprejšnjo sanacijo lokacije v Zalogu in odstranitev ožganin,« komentira odločitev direktor Ekosistemov Gregor Kovačič. Podjetje ministrstvo za okolje in prostor ter agencijo za okolje (Arso) toži zaradi kršitev vseh določb 27. člena zakona o upravnem sporu, to je zaradi »absolutne kršitve procesnih pravil, napačne uporabe materialnega prava, napačnega in nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja« in podobno.

Arso je Ekosistemom 27. oktobra lani odvzel OVD na podlagi neizvršene pravnomočne inšpekcijske odločbe z 18. julija lani, to je dva dni pred požarom. Podjetje se je na inšpekcijsko odločbo pritožilo, ministrstvo za okolje pa je pritožbo zavrnilo. Odvzem OVD je začel veljati 5. februarja, Arso je podjetje tudi izbrisal iz evidence obdelovalcev odpadkov.

Po podatkih inšpekcije za okolje in naravo je na pogorišču še približno 5000 kubičnih metrov odpadkov, edina možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti v Sloveniji zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati z domešanjem svežih, za kar bi moralo pridobiti nov OVD. Vlogo za pridobitev dovoljenja za homogenizacijo odpadkov na lokaciji v Zalogu je po besedah Kovačiča že pripravilo, na Arso jo bo vložilo še ta teden. Še vedno pa čaka na dovoljenje za izvoz dva tisoč ton odpadkov na Hrvaško. Inšpekcija za okolje in naravo je 15. februarja izdala sklep, s katerim podjetju grozi denarna kazen, če v 45 dneh odpadkov ne bo prestavilo na utrjene in pokrite površine.