Ekskluzivna pogajanja z Agrokorjem do konca leta

NLB: Dogovor o ekskluzivnih pogajanjih z Agrokorjem velja najdlje do 31. decembra in se lahko podaljša.

Objavljeno
08. november 2011 13.19
Posodobljeno
08. november 2011 13.31
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Ljubljana - Prodajalci večinskega deleža Mercatorja bodo poskušali zaključiti posel s konzorcijem kupcev pod pogoji, ki so zanje sprejemljivi in hkrati ščitijo interese Mercatorja. Kot pravijo v NLB, dogovor o ekskluzivnih pogajanjih z Agrokorjem, enim od štirih interesentov za nakup, velja najdlje do 31. decembra in se lahko podaljša, piše STA.

Delničarji, ki so pristopili k sporazumu o skupni prodaji delnic Mercatorja, so poleg NLB še Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria bank, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Skupaj so imetniki 52,10 odstotka Mercatorja.

Kot so danes v imenu konzorcija prodajalcev Mercatorja spomnili v NLB, so omenjeni delničarji 17. oktobra prejeli štiri nezavezujoče ponudbe, od tega tri s strani finančnih investitorjev ter eno s strani mednarodnega konzorcija kupcev pod vodstvom hrvaškega podjetja Agrokor, v katerem so še EBRD, IFC in sklad One Equity Partners.

Omenjene ponudbe so rezultat intenzivnega trženja, v katerem je investicijski svetovalec ING Bank, ki ga je najel konzorcij delničarjev, na podlagi obsežnega seznama potencialnih vlagateljev kontaktiral 42 potencialnih kupcev dobre polovice delnic Mercatorja. Med temi je bilo 21 potencialnih strateških in 21 potencialnih finančnih investitorjev. Pri tem so se v ING posvetovali tudi s prodajalci ter vodstvom Mercatorja.

Prodajalci so 27. oktobra upravo Mercatorja obvestili, da se bodo na podlagi prejetih nezavezujočih ponudb pogajali ekskluzivno s konzorcijem kupcev pod vodstvom Agrokorja. Dogovor o ekskluzivnih pogajanjih velja najdlje do 31. decembra, stranke pa lahko v primeru, da dogovorjeni pogoji niso izpolnjeni, čas njegove veljavnosti še podaljšajo, še pravijo v NLB.