Electrolux prevzema

 Za ameriško družbo GEA so pripravljeni odšteti 3,3 milijarde dolarjev

Objavljeno
12. september 2014 18.58
Andrej Kotar, gospodarstvo
Andrej Kotar, gospodarstvo
Švedski izdelovalec gospodinjskih aparatov namerava kupiti ameriško podjetje GE Appliances. Po sklenitvi posla se bo še bolj okrepil v ZDA in se lahko začel enakovredno kosati s podjetjem Whirlpool, svojim največjim tekmecem na ameriškem trgu.

Švedsko podjetje Electrolux s sedežem v Stockholmu je nastalo na začetku 20. stoletja z združitvijo dveh podjetij in je najprej izdelovalo petrolejke za železniške postaje, nato pa je zaradi vse bolj razširjene električne razsvetljave opustilo prvotno dejavnost in se posvetilo izdelavi električnih sesalnikov za prah. Sčasoma je začelo izdelovati tudi vse druge najpomembnejše gospodinjske naprave: pralne stroje, pomivalne stroje in različne kuhinjske aparate za pripravo hrane. S prevzemi drugih podjetij in širitvijo proizvodnje se je razvilo v enega največjih proizvajalcev gospodinjskih aparatov na svetu, v zadnjih desetih letih pa je velik del proizvodnje preselilo iz držav z visokimi proizvodnimi stroški, denimo iz Švedske in Nemčije, v države s hitro rastočimi trgi in nižjimi proizvodnimi stroški. Electrolux zaposluje več kot 60.000 ljudi in vsako leto proda okoli 50 milijonov naprav v več kakor 150 državah. Lani je s prodajo zaslužil 109 milijard švedskih kron (skoraj 12 milijard evrov). Približno 50 odstotkov izdelkov proda v Severni in Južni Ameriki, 30 odstotkov v Evropi, preostale izdelke pa na drugih trgih.

Prejšnji teden so predstavniki Electroluxa sporočili, da nameravajo za 3,3 milijarde dolarjev kupiti ameriško podjetje GE Appliances. Ta družba s sedežem v ameriški zvezni državi Kentucky je imela lani 5,7 milijarde dolarjev prihodkov, v svojih tovarnah pa zaposluje 12.000 ljudi. Izdeluje predvsem štedilnike, hladilnike in pralne stroje. V Electroluxu pravijo, da bodo z nakupom v prihodnjih štirih letih prihranili 300 milijonov dolarjev na leto in okrepili svojo navzočnost na severnoameriškem trgu, kjer je do zdaj prevladoval največji Electroluxov tekmec – ameriški proizvajalec gospodinjskih naprav Whirlpool. Po nakupu bosta tako Electrolux kakor Whirlpool imela 40-odstotni delež na ameriškem trgu. Pri Electroluxu pravijo, da bo to njihov največji nakup kakega podjetja do zdaj in da bodo zdaj manj odvisni od evropskega trga. Blagovno znamko GE Appliances bodo uporabljali vsaj še 40 let.

Vodstvo Electroluxa predvideva, da bodo pristojni organi več mesecev odločali o tem, ali je nakup v skladu z vsemi zakonskimi predpisi o varstvu konkurence, vendar pričakuje, da bodo posel nazadnje odobrili in da bo predvidoma sklenjen sredi prihodnjega leta.