En postopek padel, drugi se nadaljuje

Nekdanji direktor RTH s »hčerjo« Spektrom ni ravnal nezakonito; v več poslih pa še sum zlorabe in oškodovanja.

Objavljeno
26. maj 2017 15.51
suhadolnik stavka
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje – Komaj sta bila Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) in njegov nekdanji direktor Bojan Jelen oprana suma protipravne, na 1,3 milijona evrov ocenjene premoženjske koristi in zlorabe položaja v zvezi s hčerinskim Spektrom, že je padla nova kazenska ovadba: proti Jelenu jo je podal RTH. Očitajo mu sum zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Grehi, ki jih Jelenu v kazenski ovadbi, podani na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljano, očitajo v RTH, so stari več kot poldrugo leto; segajo v čas, ko je Jelen še vodil RTH in v tej vlogi predstavljal tudi skupščino Spektra, ki je na mesto prvega moža hčere imenovala - Jelena. Ta je po samo 26 mesecih mandata decembra 2015 izgubil zaupanje nadzornikov. Ti so na zahtevo Slovenskega državnega holdinga (SDH) že na lanski januarski seji obravnavali anonimne obtožbe na Jelenov račun: od domnevno prepoceni prodaje počitniškega doma na Rabu, drage in samovoljne obnove doma na Planini do nepravilnega postopka za prodajo kamnoloma Vode v Trbovljah ter »nenavadnih« pogodb v matični in hčerinskih družbah.

Preverjanje obtožb

Jelenov naslednik Jani Žlak je na zahtevo nadzornikov obtožbe preveril. Kakor je povedal za Delo, dvakrat: najprej je naročil revizijo posla s kamnolomom, obnove Planine in pogodbenih poslov, v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi vsaj v dveh poslih pa je pridobil še pravni mnenji.

»Ker sta potrdili nenavadno poslovno prakso, smo naročili še posebno finančno revizijo,« pravi Žlak. Neuradno so domnevne nepravilnosti našli v poslu, ki ga je Jelen z enim od hrastniških avtoprevoznikov sklenil tako, da pogodbe menda ni mogoče prekiniti, sporna pa naj bi bila tudi svetovalna pogodba v Spektru za 880 evrov za delovni dan s svetovalcem Branetom Ogorevcem.

In epilog? Že omenjena kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo zaradi suma kaznivega dejanja po prvem in drugem odstavku 240. člena kazenskega zakonika; zagrožena zaporna kazen je pet oziroma osem let. Jelen se na naše klice včeraj ni odzval.

Prvi postopek proti RTH in Jelenu zaradi domnevne zlorabe položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi je Okrožno sodišče v Ljubljani ustavilo.

Obtožbe, da sta RTH in Jelen po tistem, ko je Jelenu v trojni vlogi ter z odločbo ministrstva za infrastrukturo in prostor leta 2014 s Spektra uspelo izbrisati status neprofitne stanovanjske organizacije, nezakonito črpala pretekle dobičke Spektra in jih porabila za plače zaposlenih v RTH, so epilog dobile po skoraj treh letih.