Energetska prenova za prihranke

Gorenje, Geoplin in ljubljanska Energetika so prvič predstavili skupno podjetje GGE, ki ponuja energetsko pogodbeništvo.

Objavljeno
06. december 2011 15.24
Posodobljeno
06. december 2011 15.32
Borut Tavčar, okoljske teme
Borut Tavčar, okoljske teme
Ljubljana − Pri tem GGE vloži v energetsko posodobitev stavbe ali energetskega sistema, naročnik − med njimi še ni gospodinjstev − pa naložbo plačuje s prihranki.

Ekonomist Bogomir Kovač je projekt GGE, v katerem so Gorenje, Geoplin in Energetika tretjinski lastniki, označil kot vzorec varčevanja in hkratne gospodarske rasti, kar je bistvo evropske filozofije za izhod iz krize. O tem politiki sanjajo, ekonomisti računajo, energetiki pa preprosto naredijo. Omenil je velik trg za tehnologije ter inventivne sisteme za varčevanje z energijo in načine financiranja projektov, saj so slovenske stavbe in tudi proizvodni procesi v povprečju energijsko potratni. »Če bo podjetij, kot je GGE, več, se za razvoj ni bati,« je dejal Kovač.

Stojan Smolnikar iz Energetike je dodal, da javne stavbe porabijo tudi 180 kilovatnih ur energije na kvadratni meter, pri tem da je vsa poraba več kot 85 kilovatnih ur na kvadratni meter prevelika. Na vprašanje Dela, ali bodo energetsko pogodbeništvo ponudili tudi gospodinjstvom, je direktor GGE Luka Komazec odgovoril, da je prvi na vrsti poslovni in javni sektor, gospodinjstva pa pridejo na vrsto srednjeročno.

Prednost GGE, ki želi postati največji ponudnik energetskih rešitev v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu, je to, da imajo vsa tri podjetja veliko izkušenj. Gorenje proizvaja naprave za soproizvodnjo elektrike in toplote ter toplotne črpalke, trži tudi sončne elektrarne, Energetika ima največji sistem daljinskega ogrevanja v državi in pri tem daljinsko hlajenje z odpadno toploto, Geoplin pa je največji dobavitelj zemeljskega plina. Ves nabor storitev bo GGE izvedel v Gorenju. Uvedli bodo energetskega menedžerja, postavili soproizvodnjo elektrike in toplote, sončno elektrarno ter zamenjali razsvetljavo.

Na vprašanje Dela, koliko denarja bo imel GGE na voljo za projekte, je Komazec odgovoril le, da so odzivi domačih in tujih bank zelo pozitivni. Ravno tako nelagodno je bilo predsedniku uprave Gorenja Franju Bobincu ob vprašanju, ali bodo sprejeli pobudo Zorana Jankovića in prevzeli Vegrad, kar bi odprlo pot do celovitih projektov s sanacijo potratnih stavb. »O tem raje ne bi zdaj tu odgovarjal. Pobuda je bila dana, o njej pa še razmišljamo,« je dejal Bobinac.