Etihad s četrtim letalskim združenjem

Ustanovnih šest članic je kapitalsko povezanih z zalivskim prevoznikom.

Objavljeno
09. oktober 2014 16.30
ap Mideast Emirates Italy Airlines
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Abu Dhabi − Rastoča letalska družba Etihad Airways se je lotila oblikovanja četrtega svetovnega letalskega združenja − pogodbo o usklajevanju voznih redov in prednostih za redne potnike je podpisala s petimi partnerskimi družbami. Poleg samega Etihada so podpisnice pogodbe Air Berlin, Air Serbia, Air Seychelles, indijski Jet Airways in švicarski Darwin Airline (ki leti za Etihad Regional).

V vseh partnericah ima Etihad lastniške deleže, v sporočilu za javnost pa so zapisali, da članstvo v obstoječih treh združenjih ni ovira: Air Berlin je (tako kot Qatar Airways, član skupine One World z vodilnim British Airways in American Airlines). Etihad ima sicer lastniške deleže še v Virgin Australia in irskem Aer Lingusu, zaključuje pa tudi postopek nakupa 49-odstotnega deleža v Alitalii, ki je sicer članica združbe Sky Team z ameriško Delto in evropskim Air France-KLM kot vodilnima družbama. Decembra bo v Etihad prišel Bruno Matheu, ki je bil doslej kot izvršni direktor v Air France-KLM zadolžen za potnike na dolgih letih.

Pri Star Alliance, One World in Sky Team so bili razlogi za združevanje v strateško grupacijo prvenstveno komercialne narave, v tem primeru pa Janez Krašnja, direktor komercialnega sektorja Aerodroma Ljubljana, ocenjuje, da je ključno lastništvo Etihada in sporočilo, da je v okviru Etihada moč potovati globalno. Geografsko gledano bo z novim strateškim zavezništvom še bolje pokrita smer Evropa−Azija−Avstralija, ostala tri zavezništva pa bolje pokrivajo Ameriko.