Evropa brez meja: do pralnega stroja iz naslanjača

Dostava iz tujine je vse hitrejša in cenejša. Kljub temu ne smemo pozabiti na varnost in pravila.

Objavljeno
17. november 2011 15.51
Posodobljeno
18. november 2011 11.00
B. K., gospodarstvo
B. K., gospodarstvo
Kupovanje po spletu je udobno, saj lahko kar iz naslanjača opravimo nakup pralnega stroja, avtomobilskih pnevmatik ali darila za najdražje. Če kupujemo pri slovenskih prodajalcih, pogosto že naslednji dan prejmemo izdelek. Dostava iz tujine pa je tudi vse hitrejša in cenejša. Kljub temu ne smemo pozabiti na varnost in pravila pri spletnem nakupovanju. Pred nakupom je treba natančno prebrati določila o plačilu, dostavi ter reklamacijskem postopku. Ker se bližajo prazniki, je še toliko bolj pomembno, kdaj bomo naročeni izdelek prejeli.

Prodajalci ponujajo različne možnosti dostave (standardna, ekspresna, izdelek vam dostavijo v darilni embalaži ipd.) in plačila (kreditna kartica, po povzetju, paypal ipd.).

Kupujte le pri prodajalcih, ki so zanesljivi in imajo na spletni strani naveden svoj popolni poslovni in elektronski naslov, na katerega se odzivajo. Prevečkrat potrošniki šele ob težavah ugotovijo, da prodajalčev naslov ne obstaja.

Pri dostavi je treba prejeto blago natančno pregledati in takoj fotografirati morebitne pomanjkljivosti ter obvestiti prodajalca. Zahtevate lahko menjavo, popravilo izdelka ali vračilo celotne kupnine skupaj s stroški pošiljanja. Zlasti pri nakupu tehničnih izdelkov v tujini preverite, ali prejmete garancijo, ki vam omogoča popravila tudi v Sloveniji.

Pri spletnem nakupovanju imate potrošniki tudi pravico, in sicer lahko, četudi ni z izdelkom nič narobe, od naročila odstopite še najmanj sedem delovnih dni po prejemu izdelka, ne da bi morali navesti razlog svoje odločitve. Pomembno je le, da izdelka še niste uporabljali. V večini držav imate sicer na razpolago 14 koledarskih dni (tudi v Sloveniji), a vselej ob naročilu preverite odstopni rok v državi nakupa. Edini strošek, ki ga lahko v tem primeru nosi potrošnik, je strošek vračila blaga. Kupnino s stroški pošiljanja do potrošnika mora prodajalec vrniti v 30 dneh.

Vse navedene pravice imate ne glede na to, ali kupujete v Sloveniji ali v drugi državi članici EU. V tujini kupujte le, če ste vešči jezika, v katerem prodajalec ponuja izdelke. Če kupujete zunaj evrskega območja, na primer v Veliki Britaniji, bodite pozorni tudi na cene, ki so v drugi valuti. Če imate težave pri nakupu v tujini, pokličite Evropski potrošniški center (01/ 432 30 35) ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Vir: www.epc.si