Ford bo ukinil 1400 delovnih mest

Računajo, da bo zadostno število zaposlenih odšlo prostovoljno, z upokojitvami ali odpravninami.

Objavljeno
17. maj 2017 19.14
Ford Job Cuts
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
New York – Ameriški avtomobilski velikan Ford je napovedal, da bo v Severni Ameriki in v Aziji ukinil 1400 delovnih mest. Gre za ukrep zmanjševanja stroškov v obdobju, ko ameriški avtomobilski trg kaže znake upehanosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri Fordu sicer računajo, da bo zadostno število zaposlenih odšlo prostovoljno, z upokojitvami ali odpravninami. Ponujene številke naj bi zaposlenim predstavili v začetku junija, delavci pa naj bi odšli do konca septembra.

V koncernu poudarjajo, da želijo postati »kar se da vitki in učinkoviti«. V Severni Ameriki in v azijsko-pacifiški regiji naj bi stroške dela zmanjšali za 10 odstotkov, po navedbah virov naj bi želeli celotne stroške letos oklestiti za tri milijarde dolarjev.

Ameriški avtomobilski trg se v zadnjem obdobju ohlaja. Prodaja avtomobilov v ZDA se je aprila zmanjšala za okoli pet odstotkov glede na četrti mesec lani.

Ford je medtem v prvem četrtletju letos ustvaril 1,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 35,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Manj dobička je bilo med drugim zaradi tega, ker je bil dobiček v prvem četrtletju lanskega leta rekorden, najbolj pa zaradi tega, ker je imel Ford veliko dodatnih stroškov z odpoklici, narasle pa so tudi cene jekla in drugih vhodnih materialov.

Prihodki so na letni ravni v prvem letošnjem trimesečju narasli za štiri odstotke na 39,1 milijarde evrov.