Ford odpovedal naložbo v Mehiko, rajši se bo širil doma

Ford naj bi 700 milijonov namenil za proizvodnjo novih modelov na električni in hibridni pogon ter avtonomnih vozil.

Objavljeno
03. januar 2017 19.52
G. B.
G. B.
Ameriški Ford je objavil, da se odpoveduje svoji prvotno načrtovani naložbi v novo tovarno v Mehiki in bo namesto tega rajši vlagal v domačo proizvodnjo. Ford je lani aprila sprejel odločitev, da bo za novo mehiško tovarno za prozivodnjo manjših avtomobilov namenil 1,6 milijarde dolarjev, po današnji spremembi pa bo 700 milijonov dolarjev porabil za širitev proizodnje doma, v Flat Rocku v zvezni državi Michigan.

Agencija Reuters navaja besede Fordovega izvršnega direktorja Marka Fieldsa, da se pričujoča odločitev deloma nanaša na potrebo po boljšem izkoristku obstoječih proizvodnih zmogljivosti in to ob dejstvu, da se v ZDA prodaja manjših in srednje velikih avtomobilov zmanjšuje. Ford naj bi 700 milijonov namenil za proizvodnjo novih modelov na električni in hibridni pogon ter avtonomnih vozil.

Odločitev pod političnim pritiskom?


Kot je znano, je novo izvoljeni ameriški predsednik Donald Trump v svoji predvolilni kampaniji dejal, da če bo izvoljen, ne bo dovolil Fordove širitve v Mehiki in dodal, da bo v tem primeru na od tam uvožene avtomobile uvedel davščine.