Francoska družba oddala ponudbo za nakup Aerodroma Ljubljana

Podjetje Vinci Airports naj bi za nakup ponudilo dobrih 50 evrov za delnico, kar pomeni, da bi znesek kupnine znašal 96,7 milijona evrov.

Objavljeno
05. julij 2014 18.30
Posodobljeno
05. julij 2014 18.30
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Brnik - Do polnoči, ko se je iztekel rok za oddajo zavezujoče ponudbe za nakup 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, ki upravlja z najpomembnejšim slovenskim letališčem Jožeta Pučnika, je ponudbo oddalo najmanj eno podjetje, to je francoski gradbeni velikan Vinci Airports, je poročala TV Slovenija.

Francosko podjetje je po navedbah televizije oddajo ponudbe že potrdilo. Pri tem naj bi za nakup Aerodroma ponudilo dobrih 50 evrov za delnico, kar pomeni, da bi znesek kupnine znašal 96,7 milijona evrov.

Ali so ponudbe oddali tudi drugi interesenti, še ni znano. So pa za nakup Aerodroma v preteklosti interes že izkazali upravnik beneškega letališča Gruppo Save in Friedmann Pacific, ki je lastnik hongkonške letalske lizinške družbe China Aircraft Leasing Company. Za nakup se zanima tudi nemški Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu in naj bi imel poleg Francozov tudi največ možnosti.

Družba KPMG, ki je bila izbrana za finančnega svetovalca pri prodaji Aerodroma Ljubljana, je marca objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic aerodroma. V skupnem prodajnem postopku več delničarjev je na voljo 75,5 odstotka delnic Aerodroma Ljubljana, ki ga je vlada uvrstila na seznam 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo.

Ravno pri tem se je zapletlo v četrtek, ko je vlada sklenila, da se v času do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti noben privatizacijski postopek, ki ga vodi Slovenski državni holding (SDH), prav tako naj se v tem času ne začenjajo novi postopki prodaje državnih naložb.

Odhajajoča premierka Alenka Bratušek je sicer dejala, da ta sklep ne pomeni zaustavitve privatizacije in da privatizacijski postopki strokovnih služb tečejo dalje. Nova vlada bo tako imela vse podlage, če bo želela sprejemati drugačne odločitve od odhajajoče ekipe, ki opravlja tekoče posle, je dejala Bratuškova. Finančni minister Uroš Čufer je to odločitev obžaloval.