Fraport pri prevzemanju Aerodroma prestal oviro na AVK

Prilglašena transakcija nakupa Aerodroma sploh ni podrejna določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Objavljeno
23. september 2014 18.24
jer aerodrom
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da priglašena transakcija nakupa 75,5 odstotka Aerodroma Ljubljana s strani upravljavca frankfurtskega letališča Fraport sploh ni podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Nemški prevzemnik je s tem izpolnil enega od odložnih pogojev na poti k prevzemu družbe, piše STA.

Konzorcij prodajalcev 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana je kupoprodajno pogodbo z nemškim Fraportom podpisal v začetku septembra. Svoje deleže so prodali Slovenski državni holding, Kapitalska družba, Zavarovalnica Triglav, KD Skladi, družba Alpen Invest, Modra zavarovalnica in Abanka Vipa.

Fraport, ki namerava odkupiti deleže preostalih delničarjev, je dobil tudi 40-letno stavbno pravico za večino zemljišč, na katerih stoji letališka infrastruktura.

Fraport bo za delnico Aerodroma Ljubljana odštel 61,75 evra, kar pomeni, da bo za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov, za celotno družbo pa bo moral odšteti 234,4 milijona evrov.