Fructal: nova polnilna linija, novi izdelki

Naložbo, vredno tri milijone evrov, bodo plačali iz svojih sredstev. Odkupna cena breskev bo odvisna od prodaje novega soka.

Objavljeno
23. september 2013 22.53
Fructal
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – V Fructalu so danes zagnali novo proizvodno linijo, ki temelji na najnovejši tehnologiji Tetra Brik® Aseptic Edge. Inovacijo družba uvaja kot druga v Evropi in peta na svetu. »Fructal tako vračamo na steze stare slave,« je prepričan njegov izvršni direktor Bojan Radun.

»Fructal je bil po številu inovacij pred leti vodilni v regiji, potem pa je vlaganje zamrlo. Zadnjo naložbo so v Fructalu imeli leta 2008, tako da po petih letih z veseljem predstavljamo novo inovacijo, ki jo bomo ponudili potrošnikom: najprej ekskluzivno v Sloveniji, potem pa še na vsem območju, kjer delujemo,« pravi Bojan Radun.

Po besedah predsednika uprave Fructala Luke Jejčiča nova polnilna linija omogoča polnjenje 200 in tudi 250 mililitrov sadnega soka v embalažo, ki bo primerna za pitje kar iz samega pakiranja. »Zmogljivost linije je 9000 kosov na uro, kar je bistveno zmogljivejše od stare linije, ki je bila dotrajana in smo jo morali zamenjati. Okusi sokov bodo za zdaj enaki kot doslej, vendar bodo v novi, drugačni embalaži. Sicer pa razvijamo še precej novih proizvodov,« poudarja.

Radun dodaja, da je najnovejša tehnologija Tetra Brik® Aseptic Edge revolucionarna inovacija tudi v podjetju Tetra Pak, sicer vodilni družbi v vakumskem pakiranju na svetu. Napoveduje še, da bo Fructalove sokove v novi embalaži na policah slovenskih trgovin mogoče najti že kmalu. »Gre za prvi takšen izdelek na slovenskem trgu. S Fructalom sodelujemo že več kot 25 let, zdaj smo skupaj prišli do nove in moderne embalaže, ki elegantno izstopa. Tako bomo združili varnost hrane in inovacijo, ki v Slovenijo prinašata najsodobnejšo tehnologijo,« zatrjuje direktor družbe Tetra Pak Ola Elmquist. Polnilna linija Tetra Edge je sicer vredna tri milijone evrov, po besedah Bojana Raduna pa za naložbo niso najemali dodatnih kreditov.

Plačali jo bodo iz lastnih sredstev, delno pa v dogovoru s Tetra Pakom v obrokih. Radun je še poudaril, da pomeni naložba vložek v razvoj in novo zaposlovanje, vendar konkretnejših podatkov ni hotel navesti. Prav tako danes ni odgovarjal na novinarska vprašanja o odpuščanju v ajdovski družbi. V Fructalu so lani sicer končali s 463.000 evri čistega dobička, letos pa naj bi ga pričakovali okoli dva milijona evrov in ustvarili za okoli 51 milijonov evrov prihodkov. Fructalu so lani prihodki od prodaje padli za šest odstotkov.

Odkupna cena breskev od 20 do 22 centov?

V ajdovski družbi so danes predstavili še eno novost, in sicer nov sok iz vipavskih breskev. Ta bo zaradi višje kakovosti tudi nekoliko dražji, koliko bodo zanj plačali slovenski potrošniki, pa v Fructalu še niso razkrili.

Prav od prodaje tega soka bo tudi odvisno, koliko bodo tukajšnjim pridelovalcem v Fructalu plačali za kilogram breskev. Direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc pravi, da je zdaj težko napovedati, koliko bodo sadjarji, od katerih je Fructal letos odkupil 540 ton breskev, zanje v resnici iztržili. Pridelovalcem iz Vipavske doline namerava Fructal letos plačati po 16 centov za kilogram breskev, če bo prodaja novega soka dobra, pa bodo za kilogram breskev dobili plačan še dodatek za največ 12 centov. Bajc zato pričakuje, da bodo sadjarji dobili resnično plačane breskve od 20 do 22 centov za kilogram oddanega sadja.

»Seveda si želimo, da bi se cene za kilogram breskev približale 28 centom in da bi trg sok iz vipavskih breskev dobro sprejel. Prvo redno plačilo smo že dobili 15. septembra, v poznejše obroke, ki si jih obetamo vsaka dva meseca, pa bo že všteta prodaja soka nove blagovne znamke. Vsi sadjarji bodo plačila dobili po enotni ceni,« dodaja. In kako je s pogodbo Kmetijske zadruge Vipava in Fructala o obnovi breskovih nasadov v Vipavski dolini, ki je že potekla? »Seveda si pogodbo želimo obnoviti, saj bi ta pomenila tesnejše partnerstvo v prihodnjih projektih,« meni Bajc.