Gašpar Mišič bi še podaljšal drugi pomol

Namesto podaljšanja za 370 metrov je predvidel še večje podaljšanje, in to v obliki črke L.

Objavljeno
09. september 2013 23.21
Luka
B. Š., Koper, Pi. K., Delo.si
B. Š., Koper, Pi. K., Delo.si

Koper – Gašpar Gašpar Mišič, predsednik uprave Luke Koper, je danes (po sobotnem neformalnem sprejemu župana Borisa Popoviča) še uradno (v drugo) povabil koprskega župana, tokrat na sestanek z dvema profesorjema ekonomske fakultete: Igorjem Mastenom in Alešem Ahčanom.

Skupaj z Matjažem Staretom (delavskim direktorjem v upravi) in Sebastjanom Jeretičem, županovim svetovalcem, so se pogovarjali o alternativnih razvojnih rešitvah v Luki. Namesto podaljšanja drugega pomola za 370 metrov, kot je predvideno v državnem prostorskem načrtu, je novi predsednik uprave predvidel še večje podaljšanje, in to v obliki črke L, s čimer bi se drugi pomol prelomil in se bolj približal ankaranski obali Koprskega zaliva. »S takšnim načrtom se načeloma strinja tudi lokalna skupnost, ki tvorno sodeluje pri oblikovanju rešitev,« je izjavil Gašpar Mišič, ki se je o teh načrtih pogovarjal tudi s profesorjema Jožetom P. Damjanom in Alešem Groznikom.

»O podaljševanju pristanišča v morje ne razmišljamo le mi, ampak tudi v Benetkah, kjer na primer načrtujejo izgradnjo off-shore kontejnerskega terminala, prav tako zaradi težav z globinami morja. V Kopru ne smemo zaspati pred konkurenco, saj želimo ohraniti primat v Jadranu,« je poudaril Gašpar Mišič.

Sogovorniki so se danes dotaknili tudi prometnih in logističnih povezav znotraj pristaniškega območja, kakor tudi infrastrukturne povezanosti pristanišča z zaledjem. Strinjali so se, da je Luka Koper zelo pomemben člen v slovenski logistični verigi, poudarili pa so nujnost izgradnje drugega železniškega tira, ki bo pristanišče povezal s ključnimi evropskimi koridorji.

Komisija za preprečevanje korupcije pa je v svojem poročilu o primeru Luke Koper ugotovila, da so nadzorniki Luke s svojo soglasno odločitvijo, da se del seje o imenovanju predsednika uprave ne snema, zavestno preprečili transparentnost postopka.