Gašpar Mišič danes prevzema posle od Branka

Večinski delničarji pristaniškega podjetja napovedujejo, da bo na tej funkciji ostal le en mesec.

Objavljeno
06. september 2013 01.44
Luka Koper 24.avgusta 2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Danes ob 14. uri bo začasni predsednik uprave Luke Koper Bojan Brank začel predajo poslov Gašparju Gašparju Mišiču. Predaja naj bi trajala dve uri. S tem se bo po predvidevanju začel eden najkrajših mandatov uprav Luke v zadnjih osmih letih, ko se je izmenjalo pet uprav, Mišič pa je od leta 2005 šesti predsednik uprave.

O tem, da naj bi Gašpar Gašpar Mišič na tej funkciji ostal le en mesec, napovedujejo večinski delničarji pristaniškega podjetja, ki so za 7. oktober sklicali izredno skupščino. Razlog: zamenjava šestih članov nadzornega sveta. Ti se lahko sestanejo in konstituirajo še istega 7. oktobra in še istega dne tudi razrešijo Gašparja Mišiča. Tisti, ki menijo, da ni primeren podjetnik za vodenje takšnega gospodarskega sistema, upajo, da bodo večinski delničarji našli primerno pravno utemeljitev za njegovo razrešitev. Od te je odvisen strošek, ki bo posledica kadrovskega reza. Škoda bo predvidoma dvojna: denarna (odškodnina) in poslovna, ker se vodstvo podjetja in njegovi nadzorniki ukvarjajo sami s sabo namesto s poslom.

Domneva, da bi Mišič lahko preklical že sklicano skupščino, ne pride v poštev, saj bi s tem naredil prvo potezo, zaradi katere bi ga lastniki lahko krivdno razrešili. Vse bo zanimala pogodba o zaposlitvi, ki jo Mišič lahko podpiše šele več dni po prihodu na novo delovno mesto. Novi prvi mož Luke Koper vztraja, da odpravnine ne bo zahteval le v primeru, če bi bil razrešen zaradi slabega dela in nedoseganja zastavljenih poslovnih rezultatov.

V Luki Koper je 11. julija 2005 (eno leto pred koncem mandata) odstopil tedanji glavni direktor Luke Koper Bruno Korelič, ker bi ga že čez dva tedna zamenjali na seji nadzornega sveta, saj so namesto enega direktorja predvideli veččlansko upravo. Funkcijo je začasno prevzel Marjan Babič, do 24. oktobra 2005, ko je nadzorni svet pod vodstvom Marka Starmana imenoval Roberta Časarja za novega predsednika uprave. Korelič ni dobil odpravnine, Robert Časar pa junija 2009 tudi ne, čeprav je bil tudi on predčasno razrešen, toda krivdno. Tedaj je njegovo mesto prevzel Gregor Veselko in bil nekrivdno (sam trdi, da politično) razrešen 7. septembra 2012, eno leto in devet mesecev pred koncem mandata. Aldo Babič iz krivdno razrešene Časarjeve uprave je tožil Luko Koper zaradi sporne prekinitve delovnega razmerja. Delovno sodišče mu je prisodilo 480.000 evrov neto odškodnine, kar je pomenilo za Luko približno 800.000 evrov stroškov. Luka mu je izplačala 200.000 evrov, preostali delež pa so vešči pravniki začasno zaustavili, ker so sprožili revizijo postopka na vrhovnem sodišču. Tudi Gregor Veselko terja odškodnino zaradi prekinjenega delovnega razmerja in nekrivdne razrešitve, in sicer 170.000 evrov. Koliko odškodnine bi lahko zahteval Mišič, pa lahko zdaj še samo ugibamo. Po neuradnih informacijah naj bi predlagani novi nadzorniki iz uprave Soda le začasno vodili NS. Le toliko časa, da uredijo razmere v upravi. Nekateri menijo, da je Kuntaričev Sod s tem dejanjem prvič zelo jasno prevzel odgovornost in pokazal trdno odločenost, da zadeve uredi. Hkrati pa prevzema odgovornost za posledice urejanja razmer.