Gen-I ponuja za petino cenejši plin

Robert Golob: V trisobnem stanovanju s porabo 800 kubičnih metrov zemeljskega plina v Ljubljani 106 evrov prihranka letno.

Objavljeno
13. september 2012 15.13
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana - Skupina Gen-I namerava v treh letih z do 20 odstotkov cenejšim plinom od konkurence prevzeti desetino trga oziroma dobrih 13.000 uporabnikov. Za hiše zagotavlja prihranek več kot 250 evrov na leto, zamenjava ponudnika pa je brezplačna.

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je povedal, da lahko ljubljanska tričlanska družina v trisobnem stanovanju in s porabo 800 kubičnih metrov zemeljskega plina po njihovi ponudbi na leto prihrani 106 evrov, mariborska 135 evrov, slovenjgraška pa 143 evrov. Štiričlanska družina v hiši, ki porabi 2000 kubičnih metrov plina, lahko z zamenjavo dobavitelja plina v Ljubljani prihrani 266 evrov, v Mariboru 338 evrov in v Slovenj Gradcu 357 evrov. Gen-I je ceno kubičnega metra plina brez davkov in trošarin omejil na največ 0,3999 evra do 30. junija prihodnje leto. »S tem smo zamrznili ceno pred sicer predvidenimi prihodnjimi skoki zaradi rasti cen nafte, konkurenca pa se bo morala prilagoditi,« pravi Golob.

Zamenjava dobavitelja je po Golobovih besedah preprosta in brezplačna. Dovolj je poizvedba na spletni strani ali klic na brezplačno telefonsko številko 080 1558. Javna podjetja in podjetja s koncesijo za upravljanje plinovodnega omrežja, morajo po predpisih dopustiti zamenjavo dobavitelja plina, saj je trg uradno odprt. Golob sicer pričakuje nekaj težav s sedanjimi dobavitelji plina, vendar se bodo z njimi spopadli sami, uporabniki pa tega ne bodo čutili. »Za uporabnike se ne bo spremenilo nič, tudi enak plin bodo dobili, le številka na računu bo nižja,« zagotavlja Golob.

V Sloveniji na leto vsi ponudniki (največji je Geoplin) prodajo 901 milijon kubičnih metrov plina. Od tega ga 600 milijonov kupi industrija, 300 milijonov pa distributerji. Ti pravnim osebam prodajo 180 milijonov, fizičnim pa 120 milijonov kubičnih metrov. Odjemalcev je 130.152, trg pa je, kot pravi Golob, mrtev, saj je leta 2010 dobavitelja zamenjalo 188 uporabnikov, lani pa 97 uporabnikov. »Od zdaj bo drugače,« je prepričan Golob. Gen-I je medtem že pridobil Krko.

Od koga kupujejo plin, Golob ni želel odgovoriti. »Imamo tri partnerje, plin pa kupimo na mejah. To so velika energetska podjetja iz Evrope, ki ne želijo biti razkrita,« je dejal Golob.

Skupina Gen-I ima poleg tega rekordno polletno poslovanje, ko so imeli za 700 milijonov evrov prihodkov in kljub majhni proizvodnji hidroelektrarn slabih 9,8 milijona evrov čistega dobička. Poleg tega so skoraj podvojili podjetje, saj so poleg verige od nabave do prodaje elektrike postavili še enako verigo za zemeljski plin.

Martin Novšak, direktor Gen Energije (ta je polovična lastnica Gen-I, drugo polovico ima v lasti Petrol), je povedal, da želijo dejavnost skupine Gen-I seliti še v Turčijo. Tam že imajo ustanovljeno družbo, računajo pa tudi na nov trg, ki bo nastal z odpiranjem azijskega dela Turčije. Gen-I bo letos s prodajo elektrike gospodarstvu v Sloveniji pripadel četrtinski delež, pri gospodinjstvih pa ima desetino trga. Skupina prodaja elektriko še v Italiji, Avstriji in Hrvaški, navzoča je še v Nemčiji, na drugi strani pa na Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, Srbiji in Makedoniji.