Geoplin sledi trgu z ugodnostmi

Mali distributerji plina v velikih težavah.

Objavljeno
04. oktober 2012 23.39
tre*plin
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Geoplin se prilagaja novim razmeram na trgu zemeljskega plina z ugodnostmi in popusti za distributerje. Tisti, ki imajo desetletne pogodbe, so se znašli v težavah, saj imajo zakupljene količine, ki jih morajo plačati, plina pa ne morejo prodati, ker je Gen-I cenejši.

Geoplin bo distributerjem zemeljskega plina ponudil nove ugodnosti in popuste, pri tem pa ohranil dolgoročno zanesljivost dobave. S tem jim bo omogočil prenos dodatnih ugodnosti z veleprodajnega tudi na maloprodajni trg. »Gospodinjski in mali poslovni odjemalci, ki se preskrbujejo prek distribucijskih omrežij zemeljskega plina, lahko pričakujejo dodatna znižanja cene,« pravijo v Geoplinu.

Poudarjajo tudi, da pogajanja z dobavitelji še intenzivno potekajo. Tako lahko njihovi veleprodajni kupci, za njimi pa tudi mali poslovni in gospodinjski odjemalci, pričakujejo še dodatna znižanja cene, ki bodo ohranila cenovno učinkovitost tega energenta. Poleg tega je ta dobava zanesljiva, saj prihaja od proizvajalca plina, ne od drugega trgovca.

Z včerajšnjimi novimi dogovori z distributerji zemeljskega plina Geoplin zagotavlja še večje popuste in distributerjem omogoča, da končnim odjemalcem, predvsem malim poslovnim in gospodinjskim, ponudijo nižjo ceno. Koliko znašajo popusti, niso povedali, saj je to poslovna skrivnost v dogovorih med Geoplinom in distributerji. Ti pa lahko oglašujejo nove cene, ki bodo po zagotovilih konkurenčne cenam Gen-I.

Vodstvo Južnega toka

Včeraj je skupščina Južnega toka Slovenija (v njej sta Aleksej Miller, prvi mož Gazproma, in Marjan Eberlinc, predsednik uprave Plinovodov) v Ljubljani imenovala odbor družbenikov podjetja, ki je v lasti Plinovodov in Gazproma, in dva direktorja. V odboru družbenikov bodo Boštjan Napast, predsednik uprave Geoplina, Leonid Čugunov, vodja investicij v Gazpromu, Marjan Eberlinc in Aleksander Ivannikov iz Gazproma. Direktorja Južnega toka Slovenija pa bosta Igor Belousenko in Janez Grošelj iz Petrola. Prva prihodnja naloga je podpis končne odločitve o gradnji plinovoda, ki bo predvidoma sredi novembra.