GIZ Mesne Industrije Slovenije presenečen nad svarili WHO

Ni dokazov, da bi uživanje zmernih količin rdečega, svežega ali pravilno predelanega rdečega mesa, predstavljalo resno tveganje za nastanek raka, trdijo slovenski mesni predelovalci.

Objavljeno
30. oktober 2015 15.42
*imo* MESO
V. T., gospodarstvo
V. T., gospodarstvo
Ljubljana - V GIZ Mesne industrije Slovenije so se danes odzvali na nedavno svarilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO/IARC) o povečani stopnji tveganja za nastanek kolorektalnega raka pri uživalcih rdečega in predelanega mesa.

Kot so zapisali, so presenečeni nad interpretacijami, ki so se pojavile potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija na podlagi pregleda 800 študij zaključila, da uživanje predelanega rdečega mesa zvišuje stopnjo tveganja za nastanek črevesnega raka. Kot poudarjajo, ne želijo dvomiti o dobrem namenu te študije, vendar doslej še niso zasledili nobenega dokaza, ki bi usmerjal k zaključku, da bi se stopnja tveganja kolorektalnega raka znižala, če bi količine zaužitega rdečega mesa omejili ali ga celo prenehali uživati.

»Nedavni rezultati večletne raziskave, ki jo je izvedla Oxfordska univerza, pa kažejo, da so vegetarijanci in mesojedci izpostavljeni enaki stopnji tveganja za nastanek črevesnega raka (Vir: Key TJ et al. (2014) Cancer in British vegetarians),« med drugim navajajo v sporočilu za javnost.

Celo zrak, ki ga dihamo, lahko povzroči raka

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je soavtorica objavljenih trditev, je od leta 1971 analizirala preko 900 substanc in ugotovila, da samo ena izmed njih ni karcinogeni dejavnik. Veliko izmed teh substanc potrošniki konzumiramo dnevno - od sadja, zelenjave, sladkorja, ustekleničene vode ... celo zrak, ki ga dihamo, je lahko povzročitelj raka. To samo dokazuje, da je, če obstaja namen, mogoče dokazati marsikaj, sploh če niso navedeni robni pogoji, po katerih je takšne rezultate možno ponoviti, so zapisali v GIZ Mesne Industrije Slovenije.

Prav tako ni dokazov, da bi uživanje zmernih količin rdečega, svežega ali pravilno predelanega rdečega mesa, predstavljalo resno tveganje za nastanek raka, kar naj bi zmerne jedce mesa moralo navajati k spremembi prehranski navad. Še več - zniževanje priporočenih količin rdečega mesa lahko privede do številnih zapletov - ob dejstvu, da je rdeče meso najboljši vir železa in cinka, visoko kakovostnih beljakovin, selena in B vitaminov, ki so nujno potrebni za zdravje in dobro počutje ljudi.

»Vsekakor je pri sestavi jedilnikov potrebno upoštevati strokovna priporočila glede zdrave in uravnotežene prehrane, v katero ne sodi nobeno pretiravanje. Pri prehranjevanju je torej potrebno upoštevati načelo zmernosti - za vse pa velja, da je zdrav življenjski slog, torej zmerna in raznolika prehrana z dovolj fizične aktivnosti, najboljša garancija za ohranjanje zdravja,« med drugim še opozarjajo na GUS Mesne industrije Slovenije.

Med rdeče meso se štejejo govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, ovčetina, kozje in konjsko meso. Med predelano meso med drugim spadajo hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje.