Google bo v Italiji plačal 306 milijonov evrov

Ameriški velikan se je dogovoril z italijanskimi oblastmi in končal davčni spor, ki se nanaša na obdobje med 2002 in 2015.

Objavljeno
04. maj 2017 17.52
Google Docs Phishing Attack
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Rim – Ameriški spletni velikan Google se je z italijanskimi oblastmi dogovoril, da bo plačal 306 milijonov evrov zapadlih davkov. Tako se bo končal davčni spor v tej državi, ki se nanaša na obdobje med letoma 2002 in 2015, poročajo tuje tiskovne agencije.

Google je hkrati pristal na podpis dogovora, ki se nanaša na vse prihodnje odmerjene davke, povezane z dejavnostmi v Italiji. Kot so poudarile italijanske oblasti, je omenjena poravnava vzor za ostale države EU.

Google ima namreč evropsko podružnico odprto na Irskem. Google je del v Italiji ustvarjenih prihodkov po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev prijavil na Irskem, kjer podjetja plačujejo precej nižje davke.

»Google in italijanska pristojna agencija sta dosegli poravnavo, s katero se razrešuje davčna preiskava, ki se nanaša na obdobje med letoma 2002 in 2015, in to brez pravdanja,« so v sporočilu za javnost zapisali v Googlu. Ob tem so dodali, da ostajajo v Italiji in bodo še naprej pripomogli k rasti internetnega ekosistema.

Italija je decembra 2015 dosegla podoben dogovor z Applom. Ta je zaradi obtožb o utaji davkov pristal na plačilo 318 milijonov evrov kazni.